Філарет — про Епіфанія: Я довіряв йому, думав, що він буде іти прямою дорогою

Філарет — про Епіфанія: Я довіряв йому, думав, що він буде іти прямою дорогою

Фото, відео
Укрінформ
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Про це Філарет заявив на прес-конференції в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Якби я знав те, що буде відбуватися, то я б його не висував кандидатом. Я довіряв йому, думав, що він буде іти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами", - сказав Філарет.

Прес-конференція Патріарха Філарета / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Він вважає, що без його допомоги на Соборі Епіфаній би не став предстоятелем.

За словами Філарета, наразі Епіфаній уникає з ним спілкування. "Зараз він зі мною не спілкується, за винятком лише кількох разів. А назовні він говорить про повагу до мене, але все це - слова, а діла протилежні", - сказав Філарет.

Він додав, що Епіфаній відмовився від допомоги патріарха у внутрішніх справах церкви і не узгоджує з ним жодних рішень.

Читайте також: Філарет заявляє, що забирати Томос в України немає підстав

Як повідомлялося, раніше предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній запевнив, що розколу в українській православній церкві немає і не буде.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак у травні 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив ЗМІ, що Київський патріархат не ліквідований. На запитання, чи допускає він, що такі його дії можуть призвести до розколу у церкві, Філарет сказав: "Допускаю, але ми створимо єдину церкву — Київський патріархат, обов'язково".

На молитовне святкування на честь священномученика Макарія у Володимирському соборі у Києві 14 травня, яке організував почесний патріарх ПЦУ Філарет, прибули лише чотири єпископи з понад 60.

Почесний патріарх Філарет заявив, що не підтримав би висунення Епіфанія в очільники Православної церкви України, "якби знав, що відбуватиметься" pic.twitter.com/sW5OgLeqzV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-