Філарет заявляє, що забирати Томос в України немає підстав

Філарет заявляє, що забирати Томос в України немає підстав

Укрінформ
Не існує підстав, щоб забрати в України Томос про автокефалію православної церкви, заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я думаю, що існування Київського патріархату всередині України не порушує Томос. Тому що представник Константинопольського патріархату Еммануїл сказав, що «ви зараз – частина Константинопольського патріархату, а коли ви отримаєте томос про автокефалію… Церква автокефальна - незалежна, і тому можете робити все, що ви хочете». Чого ми хочемо? Ми хочемо об’єднати українське православ’я в одну церкву», – сказав Філарет.

Він додав, що Православна церква України не претендує на визнання патріархату «за межами України».

«Для того, щоб нам об’єднатися, нам треба зберігати українську церкву як патріархат, але тільки в межах України. Ми за межами України не претендуємо на визнання нас як патріархату. І тому підстав для відібрання Томосу нема. Бо ми визнаємо себе назовні як київська митрополія», – зазначив Філарет.

Читайте також: Розколу в українській православній церкві немає і не буде – Епіфаній

Він заявив, що українські церковні діячі зберігають єдність, «незважаючи на різні думки».

«Це є підстава того, що нема підстави відбирати Томос», – заявив Філарет.

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на була створена помісну Православна церква України. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП.

6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію Томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

Читайте також: Про відкликання Томосу йтися не може – радник Порошенка

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Він також допустив відокремлення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор.Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

14 травня Епіфаній заявив, що розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Він зазначив, що ПЦУ «шанує святійшого патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив останніми днями».

На думку Філарета, в Українській православній церкві відбувається «розділення, двовладдя, яке може призвести до печальних наслідків». Він заявив, що за внутрішнє церковне життя в Україні відповідає патріарх, і закликав Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-