Не можна говорити, що Україна історично якось прив’язана до РФ - Грегор Розумовський

Не можна говорити, що Україна історично якось прив’язана до РФ - Грегор Розумовський

Укрінформ
Україну колись було штучно інтегровано в Російську імперію, і тому твердження про "історичні взаємозв'язки" між Україною і Росією є безпідставними.

Про це заявив у коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Австрії нащадок останнього українського гетьмана Кирила Розумовського Грегор Розумовський, який зараз проживає у Відні.

"Історично Україну було штучно інтегровано в Російську імперію, після Переяславської угоди. Хоча Іван Мазепа і мій предок Кирило Розумовський робили спроби здобути суверенітет для Української держави. І тому жодним чином не можна говорити, що Україна історично якимось чином обов’язково прив’язана до Росії", - зазначив історик за фахом Грегор Розумовський.

На його переконання, "в ідеальному майбутньому" українці могли б розглядати росіян як друзів і сусідів, однак нинішній російський уряд "очевидно не зацікавлений у тому, щоб мати спільне дружнє майбутнє".

"Твердження щодо того, що Україна знову стане частиною Росією, є абсолютно збоченим, геть хворобливим та жалюгідним. Не можна розпочинати війну проти сусідньої країни і в той же час стверджувати, що ти бажаєш їй всього найкращого і хочеш її повернення, при чому повернення до того, що не буде нічим іншим, як тюрмою", - заявив Розумовський.

Говорячи про ймовірність мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, він висловив думку, що поки що мало перспектив, адже в Москві немає відповідної зацікавленості.

Читайте також: Представництво України при ЄС систематизувало інформацію щодо санкцій проти РФ

"Немає жодних сумнівів, що це (Донбас – ред.) частина України і має залишатися частиною України. Потрібно намагатися знайти мирне рішення з дружнім урядом у Москві, але якщо там є цей дружній уряд. Допоки ж він діє як агресор, і, очевидно, не хоче ні про що говорити, вдаючись до різних трюків і намагаючись підірвати домовленості. Допоки все так триватиме, я не бачу можливостей для змін, а тому статус-кво зберігатиметься. Що дуже жахливо, беручи до уваги, що понад 13 тис. людей загинули", - сказав Розумовський.

При цьому, вважає він, Україна насправді залишається наодинці з російською агресією, без реальних друзів, оскільки кожна окрема країна дбає лише про власні інтереси. "Думаю, що це дуже важливий урок для України - що в політиці немає друзів. Є союзники чи опоненти. У кожної окремої країни є свої власні інтереси… Україна насправді стоїть сама. Вона стоїть одна перед домінуючим східним агресивним сусідом", - сказав нащадок останнього українського гетьмана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-