Представництво України при ЄС систематизувало інформацію щодо санкцій проти РФ

Представництво України при ЄС систематизувало інформацію щодо санкцій проти РФ

Укрінформ
Представництво України при ЄС надало систематизовану інформацію щодо санкцій, які застосовує Європейський Союз проти Російської Федерації у зв’язку з її агресією проти України. 

Відповідну інформацію розміщено на сторінці цієї дипломатичної установи України у Facebook.

«Колеги та друзі, запрошуємо всіх до співпраці та спілкування! Ми пропонуємо вашій увазі окремий інформаційний матеріал щодо санкцій ЄС, який допоможе зрозуміти, які існують санкції ЄС у контексті України та російської агресії, яким є їхній вплив та термін дії, що зроблено протягом останніх років для їх посилення», - йдеться у зверненні українських дипломатів до представників преси.

При цьому Представництво України при ЄС виклало короткий опис санкцій, які ЄС застосовує проти Російської Федерації. Серед них:

1. Індивідуальні санкції.

Були вперше запроваджені у березні 2014 року проти 21 особи за дії, які підривають територіальну цілісність України, тобто, за окупацію Криму. З 2014 року ці санкції були суттєво розширені, і станом на сьогодні діють проти 170 осіб 44 компаній. В цей перелік потрапили особи та установи, які захоплювали Крим, організовували «вибори» та «референдуми» на окупованих територіях, брали участь у будівництві Керченського мосту, здійснили атаку на українські кораблі в районі Азовського моря та захопили їх екіпажі, обманним шляхом завезли на окупований півострів турбіни компанії Siemens.

До цього ж переліку входять російські політики, чиновники та військові керівники, які визначають та впроваджують агресивну політику РФ щодо України, а також представники незаконних збройних формувань та їхні організаційні структури на окупованих територіях Донбасу.

Санкції, які застосовуються проти цих осіб та установ, передбачають заборону в’їзду на територію ЄС та «замороження» фінансових активів.

Згадані санкції оновлюються рішеннями ЄС кожні півроку, як правило, у березні та вересні.

2. Секторальні санкції.

Запроваджені у 2014 році у зв’язку з дестабілізацією Росією ситуації в Україні (військовою агресією проти України), після збиття рейсу МН-17 у липні та загострення безпекової ситуації на Донбасі у вересні 2014 року 2014 р. після подальшого загострення безпекової ситуації на Донбасі.

Читайте також: Рішення Міжнародного трибуналу щодо українських моряків чекаємо за місяць - Клімкін

Секторальні санкції обмежують співпрацю ЄС із Росією у секторах, які мають найбільший вплив на економіку РФ – фінансовому, військово-промисловому та енергетичному. Як нагадують українські дипломати, протягом перших років після запровадження цих європейських санкцій обсяги торгівлі РФ з ЄС упали на 30%.

Цей пакет санкцій також переглядається та уточняється кожні півроку - у січні та липні, після розгляду питання щодо стану виконання Росією Мінських домовленостей.

3. Кримський пакет економічних санкцій.

Запроваджений у червні 2014 року з метою припинення торгівлі, туристичної та інвестиційної співпраці ЄС з Кримом після початку тимчасової окупації півострова Росією. ЄС обмежив імпорт товарів, вироблених в окупованому Криму, заборонив інвестиції в інфраструктуру Криму, експорт технологій. Крім того, ЄС заборонив своїм круїзним лайнерам завозити туристів у окупований Крим. «Кримські санкції» продовжуються щороку на 12 місяців, у червні.

4. Санкції проти осіб, причетних до зловживання українськими державними активами.

Запроваджені у березні 2014 року і на сьогодні діють щодо 12 колишніх українських посадовців. Вони були взакотре продовжені у березні 2019 року терміном на 1 рік.

Крім цього, як нагадує Представництво України при ЄС, Євросоюз та окремі країни Заходу у зв’язку з агресією РФ проти України запровадили проти Росії цілу низку інших політичних та економічних обмежень. Це, зокрема, стосується скасування регулярних самітів ЄС-РФ, які раніше проводилися двічі на рік, виключення Росії з «Групи восьми», призупинення переговорів щодо членства РФ в Організації економічного співробітництва та розвитку, призупинення Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку фінансування нових проектів в Росії, призупинення низки програм двосторонньої та регіональної співпраці тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-