В Україні декомунізували 52 тисячі об’єктів

В Україні декомунізували 52 тисячі об’єктів

Фото
Укрінформ
Протягом чотирьох років внаслідок декомунізації в Україні змінено 52 тисячі топонімів.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на прес-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В результаті декомунізації зроблено багато: 52 тисячі топонімів (змінено - ред.), переіменовано 987 населених пунктів. Понад 2,5 тисячі пам’ятників вождям комуністичного тоталітарного режиму демонтовано, з них більшість - пам’ятники Леніну”, - зазначив В’ятрович.

За його словами, декомунізація не обмежилася 4 законами, ухваленими 4 роки тому. Були також прийняті закони щодо реабілітації жертв політичних репресій та закон про ветеранів війни, завдяки чому бійці Повстанської армії отримали статус учасників бойових дій.

Читайте також: Архівні документи КДБ передадуть Інституту нацпам’яті

“Логічним продовженням декомунізації має бути деколонізація”, - вважає В’ятрович.

У цьому контексті, зауважив він, ми "чітко говоримо про країну-агресора - Росію, яка використовує своє імперське минуле для того, аби відновити свій вплив на Україну”.

Брифінг на тему: "Підсумки декомунізації. Перспективи деколонізації" в Києві / Фото: Худякова Олена, Укрінформ

Як повідомлялося, Верховна Рада України 9 квітня 2015 року ухвалила закони “Про доступ до архівів респресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті” та “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939- 1945 років”.

21 травня вони набули чинності, в результаті чого розпочалася масштабна декомунізація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-