Уряд закликають відтермінувати вимкнення аналогового мовлення для місцевих компаній

Уряд закликають відтермінувати вимкнення аналогового мовлення для місцевих компаній

Укрінформ
Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Кабінету міністрів з проханням відстрочити до 31 грудня 2019 року припинення аналогового мовлення для місцевих компаній, що не мають ліцензій на цифрове.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, у зверненні пропонується внести зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України, виклавши позицію 38 розділу І у такій редакції: “для визначених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення каналів мовлення на територіях, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями, та каналів мовлення на територіях, де розповсюджуються програми ПАТ “НСТУ” 1 травня 2019 року, для телерадіоорганізацій місцевого мовлення, які не мають ліцензій на цифрове мовлення 31 грудня 2019 року".

У зверненні наголошується, що з 1 травня 2019 року в Україні має бути повністю відключене аналогове мовлення. До цього терміну Нацрада має провести конкурс і видати ліцензії на мовлення у цифровому форматі.

Наприкінці 2018 року мовники подали до Нацради заяви про прорахунок частотного ресурсу для місцевого цифрового телебачення. Протягом грудня 2018 — січня 2019 року вони були передані до Українського державного центру радіочастот (УДЦР), який у січні передав їх до Генштабу ЗСУ. Проте станом на 15 березня відповіді про можливість використання частотного ресурсі не було.

“Розподіл частотного ресурсу за процедурою конкурсу потребує не менше двох місяців. Ще принаймні один місяць потрібен телекомпаніям для отримання дозволу на використання радіоелектронних засобів мовлення, придбання та налагодження технічних засобів мовлення”, - пояснюється у зверненні.

Таким чином, наголошують у Громадській раді, навіть якщо УДЦР найближчим часом отримає погодження Генштабу ЗСУ та підготує відповідні висновки, Нацрада не матиме достатньо часу для проведення конкурсу та видачі ліцензій.

“Разом з тим відключення аналогового мовлення без забезпечення всіх діючих ефірних телекомпаній можливістю мовити у цифрі, означатиме грубе порушення прав більше 100 незалежних медіа та сотень тисяч їх глядачів. Отже, єдиним прийнятним рішення у ситуації, що склалася, є відтермінування повного відключення аналогового мовлення до 31 грудня 2019 року”, - наголошується у зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України трансляція аналогового телебачення в Україні припинилася з 1 серпня у Києві та Кіровоградській області (включно з обласним центром - містом Кропивницький), а з 1 вересня перехід до цифрового мовлення відбувся й по всій території України.

Читайте також: Нацрада може перевірити телеканали через трансляцію "Слуги народу"

29 серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення про збереження аналогового телемовлення НСТУ, місцевих каналів і передавачів на кордоні з Російською Федерацією.

Згодом член Нацради Сергій Костинський пояснив, що було збережене також аналогове мовлення програм UA: Суспільне мовлення (UA:Перший і регіональні філії НСТУ) та місцевих телеканалів, які ще не отримали цифрових ліцензій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-