Денісова: Скасування фінансування пацієнтів за

Денісова: Скасування фінансування пацієнтів за "червоними" списками — порушення Конституції

Укрінформ
Внесення змін до Постанови Кабміну від 18 грудня 2018 року, що скасовують з 1 квітня 2019 року фінансування первинної медичної допомоги за так званим "червоним" списком, є грубим порушенням Конституції.

Про це під час засідання Кабінету міністрів 2 квітня заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Уповноважений не може підтримати проект постанови 4.25 про внесення змін до порядку, затвердженого Кабміном 28 березня 2018 року. Там вносяться зміни у дату щодо виплати коштів за пацієнтів, включених до червоного списку, тобто тих, які ще не уклали декларацію з лікарем “первинки”. За чинним законодавством, остання дата (фінансування - ред.) 30 червня 2019 року пропонується (бути заміненою - ред.) 31-м березням 2019 року. Тобто, за наведених умов, створюється ситуація, коли для пацієнтів, які не обрали лікаря, коштів для надання первинної медичної допомоги взагалі не передбачено. Це порушення статті 49 Конституції України, бо у державних та комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно”, - сказала Денісова.

Також, за її словами, порушується також положення статті 52-ї закону України про Кабінет міністрів України, бо така постанова заднім числом взагалі не може бути прийнята.

Водночас Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров'я у триденний термін доопрацювати проект постанови, що передбачає скасування з 1 квітня 2019 року фінансування первинної медичної допомоги за пацієнтів, які не підписали декларації з лікарем первинної ланки.

Читайте також: Денісова каже, що в Україні бракує лікарів "первинки"

Як повідомляв Укрінформ, за словами голови Національної служби здоров'я України Олег Петренка в Україні з 1 квітня 2019 року планується скасувати фінансування за “червоними” списками (за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря). Якщо у медичному закладі не вистачає сімейних лікарів, терапевтів чи педіатрів, з якими слід підписати декларацію, пацієнти мають звертатися до місцевої влади, порадив Петренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-