В Україні встановлять “стелю” цін для популярних ліків

В Україні встановлять “стелю” цін для популярних ліків

Укрінформ
В Україні з 1 липня 2019 року будуть встановлені граничні ціни для лікарських засобів з Національного переліку основних лікарських засобів.

Відповідне рішення ухвалене на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з документом, регулювання цін відбуватиметься за моделлю референтного ціноутворення. Тобто порівнюються ціни на ліки в 5 сусідніх країнах (Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії) і визначається ціна, яка не перевищує ці показники.

Таке обмеження цін діятиме на закупівлі ліків закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти. Воно застосовується лише для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за рік становить понад 5 млн грн. Референтна ціна розраховується для міжнародних непатентованих назв.

Читайте також: Супрун сказала, на ліки з яких країн запровадять держрегулювання цін

Національний перелік основних лікарських засобів, за яким першою чергою закуповують препарати лікарні, складається з 427 препаратів з доведеною ефективністю. Близько 60 з них - популярні ліки, якими найчастіше користуються українці.

Крім того, Кабмін ухвалив розпорядження «Про схвалення Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів та затвердження плану заходів з її реалізації".

Згідно з документом, в Україні буде запроваджено сучасні механізми запобігання фальсифікації лікарських засобів, що дозволять в реальному часі відстежувати обіг лікарських засобів та контролювати усі етапи ланцюга постачання лікарських засобів від виробника до споживача.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-