Половина українців переоцінюють свою здатність відрізнити правду від фейків

Половина українців переоцінюють свою здатність відрізнити правду від фейків

Опитування
Укрінформ
Половина населення України переоцінює свою здатність відрізнити правду від дезінформації, а то й відвертих фейків.

Про це сказав заступник директора КМІС Антон Грушецький під час презентації в Укрінформі результатів всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в лютому 2019 року.

“Зберігається тенденція до надмірної самовпевненості населення щодо здатності ідентифікувати фейки. На даний момент 52% українців вважають, що вони в більшості випадків або навіть завжди можуть відрізнити якісну інформацію від дезінформації й ідентифікувати фейки. Тільки 26,5% вважають, що вони можуть це зробити в меншості випадків або взагалі не можуть ідентифікувати цю інформацію. Ця ситуація зберігається з минулого року”, - зазначив Грушецький.

Він додав, що тільки 15% населення вбачають потребу отримання інформації про те, як розпізнавати дезінформацію і фейки.

“Навіть серед тих, хто говорить, що вони не можуть ідентифікувати дезінформацію і фейки, не більше чверті бачать для себе потребу в отриманні інформації, як можна їх ідентифікувати. Тобто, є відчуття низького розуміння важливості цього питання. І це позначається на тому, як інтерпретуються ті чи інші актуальні суспільні події”, - підкреслив соціолог.

Як наслідок, за його словами, низка резонансних подій, зокрема в Керченській протоці, можуть мати як проукраїнську інтерпретацію, так і проросійську.

“Так, на запитання, хто першим розпочав військові дії — Україна чи Росія, - лише 48,5% українців висловили впевненість у тому, що першою війну почала Росія. Натомість 17% вважають, що першою війну почала Україна. А 35% не визначилися зі своєю думкою. Натомість минулого року відсоток тих, хто називав Росію, був вищий - 52%. Тобто, за останній рік він зменшився і цей фронт інформаційної війни навіть трохи "просів”, - констатував Грушецький.

Дослідження "Довіра до ЗМІ, вплив російської пропаганди, медіаграмотність в Україні" проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 1 по 25 лютого 2019 року. Польовий етап тривав з 9 по 20 лютого 2019 року.

Читайте також: Законопроекту про штрафи за фейки у ЗМІ пророкують провал

Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. В результаті польового етапу було зібрано 2042 анкети.

Дослідження здійснене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-