Законопроекту про штрафи за фейки у ЗМІ пророкують провал

Законопроекту про штрафи за фейки у ЗМІ пророкують провал

Укрінформ
У Комітеті з питань свободи слова та інформполітики прогнозують, що законопроект №10139 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у ЗМІ” не буде включений до порядку денного парламенту.

Про це сказала заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова в кулуарах парламенту у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Комітет з питань свободи слова вважає, що цей законопроект не пройде через експертизу нашого комітету. Якщо він піде через комітет з питань правоохоронної діяльності, я не можу прогнозувати який там розклад сил. Але я думаю, що цивілізований підхід і там має взяти гору. Тому мій прогноз, що цей законопроект не має шансів потрапити в зал, тому що по ньому буде негативний висновок комітету. Але навіть якщо він потрапить у сесійний зал, то я прогнозую з дуже великою вірогідністю, що навіть в порядок денний його не внесуть", - зазначила Червакова.

Вона також нагадала, що подібні законопроекти вносилися до парламенту ще попереднього скликання депутатами від "Партії регіонів".

"Але коли вносять в парламент VIII постмайданного скликання законопроекти про криміналізацію наклепу та ще й депутати з демократичних фракцій, які стояли на Майдані, це мене дивує і здається мені абсолютним дикунством", - сказала Червакова.

Як повідомляв Укрінформ, народний депутат із фракції “Народний фронт” Ігор Лапін 12 березня зареєстрував законопроект №10139 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації”. Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, запровадивши кримінальну відповідальність за поширення у ЗМІ та мережі Інтернет недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність інших людей. Такі дії можуть каратися штрафом до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) (8500 грн) або громадськими роботами на строк до 80 годин, або ж виправними роботами на строк до одного року. Водночас штраф від п'ятисот до тисячі НМДГ (8500 до 17000 грн) або громадські роботи на строк до 120 годин або виправні роботи на строк до одного року можуть загрожувати порушникам у випадку, якщо поширення недостовірних відомостей поєднується з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу відносно кандидатів у депутати, членів партій і кандидатів на посаду Президента України.

Читайте також: Facebook посилює боротьбу з фейками перед виборами в Європарламент

Умисне поширення у ЗМІ та інтернеті завідомо недостовірних відомостей пропонується карати штрафом від тисячі до двох тисяч НМДГ (від 17000 до 34000 грн) або громадськими роботами на строк до 170 годин або виправними роботами на строк до двох років. Якщо ж ці дії поєднуються з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу, то штраф може становити від двох тисяч до трьох тисяч НМДГ (від 34000 до 51000 грн) або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-