Правозахисники закликають підтримати законопроект про правовий статус заручників

Правозахисники закликають підтримати законопроект про правовий статус заручників

Укрінформ
Правозахисники вважають компромісним законопроект №8205 "Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами" і закликають ВР ухвалити його у першому читанні.

Про це під час круглого столу в Укрінформі сказала координатор ГО "Медійна ініціатива за права людини" Марія Томак.

"Ми наполягаємо прийняти як компромісний варіант №8205, оскільки цей законопроект вже є в порядку денному і пройшов комітет. Але в нас все ж таки є абсолютно принципові зауваження до цього документа. Ми сподіваємось, що після першого читання робоча група буде працювати над тим, щоб удосконалити цей законопроект", - заявила вона.

Томак підкреслила, що цей законопроект має відповідати нормам міжнародного права та стандартам у сфері прав людини.

Вона учтонила, що на сьогодні 73 громадянина України утримуються в окупованому Криму та на території РФ з політичних мотивів, 118 заручників утримуються на території ОРДЛО, а 24 українські моряки, які є військовополоненими, перебувають у московському СІЗО.

У свою чергу, начальник відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України Ігор Гриб наголосив, що відомство так само підтримує ухвалення законопроекту №8205 у першому читанні.

Читайте також: Справа Гандзюк: у Херсоні нарікають на слідство і "міфілогізацію" загиблої

"Наша точка зору - взяти за основу найбільш наближений закон №8205, доопрацювати його. Обов'язково в ньому мають бути визначені критерії оцінок для визначення категорій громадян", - зауважив представник МінТОТ.

Законопроектом №8205 передбачається закріплення статусу військовополонених та цивільних заручників у розумінні міжнародного гуманітарного права, шляхом утворення нового закону.

Проект закону містить норми щодо соціально-правових гарантій для таких осіб, такі як медико-психологічна підтримка, забезпечення тимчасовим спецжитлом, право на відстрочку платежів за кредитними зобов'язаннями, грошова компенсація за кожен місяць перебування в полоні, тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-