Нацрада продовжила заборону на ретрансляцію телеканалу “RTVI” ще на рік

Нацрада продовжила заборону на ретрансляцію телеканалу “RTVI” ще на рік

Укрінформ
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила термін тимчасового припинення ретрансляції телеканалу RTVI на один рік.

Про це повідомляє прес-служба Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

“Національна рада 6 березня розглянула результати моніторингів іноземної програми «RTVI» (має юрисдикцію Великої Британії) і продовжила термін тимчасового припинення її ретрансляції на території України на один рік”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що член Нацради Сергій Костинський під час розгляду питання наголосив, що було зафіксовано систематичні порушення українського законодавства, а саме трансляцію фільмів, у творчому складі яких присутні російські актори, які внесені Міністерством культури до Переліку осіб, які загрожують національній безпеці України, а також передач, в яких розпалюється ворожнеча, виправдовується військова агресія проти України і окупація окремих територій Української держави.

За словами Костинського, у період з 4 по 24 лютого було проведено моніторинг, щоб з’ясувати, чи привела телекомпанія “RTVi” свою діяльність у відповідність до норм українського законодавства. Було з’ясовано, що порушення не усунено, відповідно компанія не дотримується законодавчих вимог.

Зокрема, у контенті “RTVI” неодноразово фіксували порушення частини 2 статті 6 закону “Про телебачення і радіомовлення”. Транслювалися фільми за участі осіб, яких внесено до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

Читайте також: Нацрада оголосила попередження двом телеканалам

“Окрім того, упродовж зазначеного періоду в передачі “На троих” виявлено недотримання вимог частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях гостей програми неодноразово містилися заклики до порушення територіальної цілісності України та розпалювання ворожнечі, зокрема, 14.02.2019 передача «На троих» (о 07:00), ведучі програми Олексій Пивоваров та Тихон Дзядко, гість студії – Наталія Поклонська. Наталію Поклонську ведучим було представлено в ефірі «RTVI», а також протитровано як депутата Державної думи Російської Федерації”, - повідомляє прес-служба Національної ради.

Зазначається, що Сергій Костинський пояснив, що Наталія Поклонська незаконно була обрана до Держдуми ФР під час виборів, які проводилися в Криму, і їх не визнає ні українська держава, ні міжнародна спільнота. У висловлюваннях Наталії Поклонської також зафіксовано ознаки розпалювання ворожнечі і виправдовування агресії проти України, пропаганду війни.

Як інформує прес-служба регулятора, Національна рада неодноразово зверталася до дистриб’ютора телеканалу “RTVI” в Україні ТОВ “Сонар” та правовласника іноземної програми “RTVI” Brenrose Limited з листами-застереженнями щодо зафіксованих порушень Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Дистриб’ютор повідомив правовласника про можливі наслідки протиправного демонстрування аудіовізуальних творів.

“У відповідь правовласник поінформував, що достатньою умовою для ретрансляції своєї програми на території Україні він вбачає відповідність свого контенту лише вимогам Конвенції, оскільки вважає, що норми міжнародного права мають вищу юридичну силу, ніж норми законів України, однак запевнив про свої наміри у подальшому намагатися дотримуватись чинного законодавства України”, - ідеться в повідомленні.

Водночас повідомляється, що генеральний директор ТОВ “Сонар” Олексій Пігін повідомляв Нацраду про те, що підтримує позицію регулятора щодо вжиття дієвих заходів до “RTVI”. Водночас ТОВ “Сонар” поінформував Національну раду про припинення з 01.01.2018 подальшої співпраці з правовласником до моменту приведення змісту іноземної програми “RTVI” до вимог чинного законодавства України.

Також у прес-службі додають, що до Національної ради неодноразово надходили скарги громадян стосовно передач, які мають ознаки мови ворожнечі, закликів до порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної ворожнечі, що свідчить про наявність ознак порушення вимог українського законодавства та Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Національна рада визнала, що зміст “RTVI” не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, і ухвалила внести зміни до переліку дозволених для ретрансляції програм, продовживши термін тимчасового припинення ретрансляції телеканалу «RTVI» на території України до 07 березня 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня 2018 року Нацрада тимчасово припинила ретрансляцію телеканалу RTVI через систематичні порушення українського законодавства. У Нацраді наголошували, що телеканал RTVI перетворився на майданчик поширення інформації, яка має ознаки заперечення державного суверенітету і територіальної цілісності України, поширення пропаганди органів держави-агресора, а також демонстрації фільмів, ретрансляція яких обмежена на території України через загрозу національній безпеці. Такі дії містять ознаки порушень частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію", а також статті 15-1 Закону України "Про кінематографію".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-