Переможці конкурсу до ВАС не мають запитань від Громадської ради міжнародних експертів — ВККС

Переможці конкурсу до ВАС не мають запитань від Громадської ради міжнародних експертів — ВККС

Укрінформ
Громадська рада міжнародних експертів зіграла важливу роль під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі ВККСУ.

Зокрема, за результатами спільних засідань, під час яких у ГРМЕ виникли сумніви щодо 46 кандидатів, 39 кандидатів припинили участь у конкурсі, 7 кандидатів успішно пройшли далі.

“До фінального рейтингу потрапили найдостойніші кандидати, які успішно пройшли всі етапи конкурсу та до яких не було питань з боку ГРМЕ, або вони змогли їх пояснити настільки переконливо, що всі питання були зняті. Це означає, що всі переможці конкурсу отримали зелене світло від міжнародних експертів, які ретельно перевірили кожну деталь їх біографії, а Україна стала першою країною, яка запросила до відбору суддів міжнародних експертів. Найближчим часом рекомендації щодо призначення суддів будуть передані до Вищої ради правосуддя”, - зазначив заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка.

Всі кандидати на посади суддів Вищого антикорупційного суду та його апеляційної палати пройшли складні конкурсні випробування у публічному режимі. Зокрема, вони склали анонімне письмове тестування на знання норм права, виконали практичне завдання, пройшли психологічне тестування, їх досьє були проаналізовані членами ВККСУ та ГРМЕ на предмет доброчесності (моралі, чесності, непідкупності), а також наявності знань та практичних навичок для розгляду відповідних справ.

Важливо, що кожен етап конкурсу був побудований із забезпеченням максимальної публічності процедур для громадськості, на що звернули увагу міжнародні експерти.

“Я не знаю жодної країни у світі, яка б досягла такого рівня прозорості у процедурах призначення на посади такого рівня. У моїй країні (Велика Британія - ред) призначення суддів має абсолютно нульову прозорість. Я сподіваюсь, що ви дивились на каналі Уoutube співбесіди, які проводились тут, у комісії. Україну можна привітати з величезними досягненнями у створенні принципово нової і унікальної для світового досвіду системи призначення суддів”, - зазначив сер Ентоні Хупер, голова Громадської ради міжнародних експертів, британський суддя апеляційного суду у відставці.

“На мою думку, це була дуже успішна спільна робота і, як я неодноразово вже казав, у нас – членів ГРМЕ, була повна співпраця з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Ми не могли отримати більше співпраці, розуміння і допомоги, ніж ми отримали від них”, - заявив Хупер.

Читайте також: ВККС завершила конкурс до Вищого антикорупційного суду

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України підбила підсумки кваліфікаційного оцінювання та затвердила рейтинги кандидатів на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Конкурс на ці посади у новому суді, що створюється в межах судової реформи, тривав в Україні з 2 серпня 2018 року і є одним з найпрозоріших у світі за публічністю процедур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-