У Ризі відбулась акція на підтримку українських політв’язнів

У Ризі відбулась акція на підтримку українських політв’язнів

Фото
Укрінформ
У п’ятницю навпроти Посольства РФ у Латвії відбулася акція на підтримку українських політв‘язнів Кремля «Порожні стільці», спільно організована низкою латвійських та українських організацій.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Десятки порожніх стільців з наклеєними на них іменами українських політичних в'язнів у Росії були поставлені просто перед вікнами російської дипустанови. Імена політв’язнів, а також 24 військовополонених українських моряків, зачитав відомий український письменник Андрій Курков, який прибув в Ригу на щорічну Книжкову виставку-2019. Всі бажаючі мали можливість виступити, після чого присутні виконали гімни України та Латвії.

Читайте також: Європа ніколи не визнає окупацію Криму — депутат парламенту Латвії

Заклик до звільнення політичних в’язнів і військовополонених підтримали депутат Європарламенту від Латвії Сандра Калнієте, депутати Сейму Юта Стріке, Юрій Юрашс та інші відомі політичні і громадські діячі Латвії.

Захід відбувся за ініціативи та сприяння Latvijas PEN, Українського ПЕН-клубу, Товариства підтримки України/Ukrainas atbalsta biedriba та деяких інших впливових латвійських громадських організацій, таких як Latvian Transatlantic organisation Baltic to Black Sea Alliance (BBSA), Eiropas Kustiba Latvijs.

У Ризі пройшла акція на підтримку українських політв’язнів // Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, загалом у Росії та в окупованому Криму утримують понад 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. Міністерство закордонних справ України направило кількасот нот до Росії з вимогою звільнити політв'язнів-українців.

Як відомо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз моряки перебувають у Москві в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-