Графік відвідувань консулами у березні полонених моряків ще узгоджується - МЗС

Графік відвідувань консулами у березні полонених моряків ще узгоджується - МЗС

Укрінформ
МЗС України має напрацювання щодо графіка відвідувань українськими консулами військовополонених моряків у березні, але конкретні дати залежать від надання дозволів російською стороною.

Про це заявив під час спілкування з журналістами директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є напрацювання щодо графіка наступних відвідувань, конкретні дати ще не призначені, тому що це ще є предметом домовленостей і отримання нашими консулами дозволу (від російської сторони - ред.)", - сказав Погорельцев.

У цьому контексті він нагадав, що 1 та 4 лютого консул відвідав трьох поранених моряків Андрія Артеменка, Василя Сороку і Андрія Ейдера, а 14, 16 і 17 січня та 7, 8 і 11 лютого відбулися зустрічі з консулом решти військовополонених моряків.

"Стан здоров'я моряків задовільний. Скарг на умови тримання та застосування до них якихось недозволених засобів вони не висловлювали, на застосування фізичного тиску теж не висловлювали", - зазначив Погорельцев.

Він додав, що військовополені моряки забезпечені теплим одягом та взуттям, їм передавали продуктові набори та гроші.

Читайте також: Комісару ООН з прав людини передали листи родичів полонених українських моряків

Погорельцев поінформував, що українська сторона максимально залучає до цієї справи міжнародних партнерів, зокрема, багато їхніх були присутні на судових засіданнях. Окрім того, Україна звернулися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста з пропозицією відвідати наших військовополонених.

"Наразі відвідання ще не відбулося, хоча люди там активно працюють", - відзначив він.

Як відомо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз моряки перебувають у Москві в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

Фото: Владислав Дубчак / Hromadske

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-