Інститут нацпам'яті за рік видав 22 книги та підготував 11 виставок - В'ятрович

Інститут нацпам'яті за рік видав 22 книги та підготував 11 виставок - В'ятрович

Фото
Укрінформ
Впродовж 2018 року Українським інститутом національної пам'яті видано 22 книги, брошури та інші інформаційно-просвітницькі матеріали загальним накладом 40850 примірників.

Про це під час публічного звіту за 2018 рік в Укрінформі повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

“Якщо у 2017 році ми підготували і опублікували 8 видань, то в 2018 році — було 22 видання. Маємо суттєве збільшення в кількості накладів видань Українського інституту національної пам'яті, з близько 25 тисяч до понад 40 тисяч цих видань. Це видання, які безкоштовно розповсюджуються по бібліотеках, школах, навчальних закладах, і електронні видання, які безкоштовно розповсюджуються через наш сайт в необмеженій кількості”, - зауважив він.

Публічний звіт голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича/ Фото: Мінченко Геннадій

За його словами, Інститутом у минулому році створено 11 комплектів інформаційно-просвітницьких стендів, з них 3 комплекти вуличних виставок та 8 комплектів для експонування у приміщеннях.

“За минулий рік нам вдалося підготувати 11 виставок, у 2017 році — було їх 7. Кількість заходів зросла з 50 до 70, наукові конференції — кількість зросла з 14 до 20. Також маємо вдвічі більшу кількість публікації в засобах масової інформації, це більше тисячі публікацій протягом минулого року”, - повідомив В'ятрович.

Він зазначив, що у 2018 році пріоритетними напрямами діяльності Інституту національної пам'яті були: 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років; 100-річчя Української революції 1917-1921 років; 80-ті роковини Великого терору; збереження пам'яті про протести 2013-2014 років.

“Ще одним напрямком роботи є забезпечення функціонування Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні. Це та установа, яка має стати головним інструментом збереження пам'яті про Майдан”, - підкреслив він.

“Сподіваємось, що якщо не буде штучних перепон, то вже цього року ми будемо відкривати Меморіал Героїв Небесної Сотні для того, щоб виходити на початок робіт із спорудження майбутнього Музею Революції Гідності”, - зазначив він.

Також важливим напрямком роботи, за його словами, є популяризація історії України та подолання історичних міфів, які продовжуються використовуватися російською пропагандою.

Зокрема, до відзначення подій Української революції 1917-1921 років було організовано та проведено низку заходів, а саме: 100-річчя проголошення незалежності Української народної Республіки; 100-річчя бою під Крутами; 100-річчя затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки; 100-річчя визволення Криму українським військом від російсько-більшовицьких окупантів; сторіччя створення морської піхоти України.

У 2018 році було підготовлено серію арт-плакатів та настінний календар “Військова еліта Української революції 1917-1921 років”. Також запущено два освітні ігрові проекти: додаток для смартфонів і планшетів “Українська революція 1917-1921 років” та настільна гра “УПА — відповідь нескореного народу”.

Для використання на уроках історії створено 3 відеолекції, присвячені Українській Революції 1917-1921 років.

Він проінформував, що до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років Інститут провів масштабний Міжнародний форум “Україна пам'ятає, світ визнає”.

Крім цього, триває робота над збиранням спогадів про актуальні події сучасної історії. У рамках проекту “Усна історія АТО” було записано 30 спогадів капеланів-учасників АТО та 55 спогадів учасників АТО.

Читайте також: У Києві презентували книгу та відеоролики про Героїв Небесної Сотні

У рамках проекту “Майдан: усна історія” було записано 16 спогадів родичів Героїв Небесної Сотні та видано збірник спогадів учасників Революції Гідності “Майдан від першої особи. Регіональний вимір”.

В'ятрович наголосив, що в Україні помітне суттєве зростання суспільного попиту на історію. “Тому нашим завдання, як Українського інституту національної пам'яті, протягом минулого року стало в першу чергу задовольнити цей попит якісним, популярним, історичним продуктом, а саме книгами, виставками, відео- та аудіо контентом, і навіть іграми”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-