Москалькова відвідала українських моряків у СІЗО - заявляє про

Москалькова відвідала українських моряків у СІЗО - заявляє про "постійний меднагляд"

Укрінформ
Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова відвідала в СІЗО "Лефортово" українських військовополонених моряків Андрія Ейдера, Василя Сороку і Андрія Артеменка, захоплених в Керченській протоці.

Про це повідомляється на сайті російського омбудсмена.

«12 лютого Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова спільно з віце-президентом Європейського інституту омбудсмена, незалежним міжнародним експертом Ніною Карпачовою відвідала в СІЗО «Лефортово» українських військових моряків Ейдера А.Д., Сороку В.В., Артеменка А.А ., затриманих 25 листопада 2018 року», - йдеться в повідомленні.

Москалькова стверджує, що українські моряки забезпечені повноцінним харчуванням, теплим одягом, їх тримають "в чистих, теплих камерах площею 8 метрів по двоє з іншими ув'язненими". Вона також запевняє, що в українців є можливість отримувати кореспонденцію і додаткові посилки від родичів і без обмежень зустрічатися з українськими консулами і адвокатами.

Як зазначається, "ув'язнені перебувають під постійним медичним наглядом, в повному обсязі забезпечені необхідними лікарськими препаратами".

Раніше повідомлялося про незадовільний стан здоров'я, зокрема, Андрія Ейдера, інфікованого в медчастині СІЗО «Матроська тиша» гепатитом В і С.

12 лютого адвокат Микола Полозов, який захищає інтереси полонених українців, повідомив, що морякам, які знаходяться в російському полоні, не дозволяють бачитися з рідними, поки вони не дадуть потрібні слідству свідчення. Полозов також наголосив, що в умовах СІЗО в полонених "здоров'я не додається, тільки зменшується". За його словами, поранені моряки знаходяться в Лефортово, досі слідство не дало жодних відповідей на клопотання захисту про переведення їх на госпіталізацію в Україну або нейтральну країну, або про переведення на госпіталізацію в цивільну клініку, не пов'язану з тюремними лікарнями. Щодо стану здоров'я інших моряків, то, за словами адвоката, у них є проблеми із загостренням хронічних захворювань.

Як повідомляв Укрінформ, 12 лютого Московський міський суд відхилив апеляції другої "четвірки" військовополонених українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки, залишив їх під вартою до кінця квітня. Йдеться про Євгена Семидоцького, Андрія Оприска, Романа Мокряка і Сергія Цибізова.

7 лютого Московський міський суд відмовив у задоволенні скарг на продовження арешту першій "четвірці" моряків Володимиру Терещенку, Сергію Попову, Богдану Головашу і Андрію Шевченку.

Читайте також: Російські тюремники засекретили дані про відвідувачів українського моряка Гриценка

25 листопада 2018 року Прикордонні кораблі РФ в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, а також 24-х моряків.

Після прийняття подконтрольними Росії кримськими "судами" рішення про арешт захоплених в полон моряків їх усіх перевезли в Москву.

Всі вони заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви ухвалив рішення продовжити на три місяці арешт полоненим українським морякам. Адвокати моряків оскаржили це рішення.

Фото: ombudsmanrf.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-