Торік третина кіберзлочинів в Україні стосувалася платіжної системи

Торік третина кіберзлочинів в Україні стосувалася платіжної системи

Інфографіка
Укрінформ
Протягом 2018 року в Україні до Кіберполіції надійшло близько 6 000 звернень; третина з них була пов'язана з кримінальними правопорушеннями стосовно платіжних систем на загальну суму понад 25 млн гривень.

Про це на прес-брифінгу "Статистика та тенденції платіжного шахрайства у 2018 році в Україні. Підсумки міжбанківської та міжвідомчої роботи з протидії платіжному шахрайству та кіберзлочинам" сказав представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Євген Даценко.

"За нашими підрахунками, до Кіберполіції надійшло близько 6 000 звернень; третина, а це понад 2000 звернень, припадає на кримінальні правопорушення, які були вчинені по лінії платіжної системи. Якщо говорити загалом, за 2018 рік кіберзлочини по лінії платіжних систем завдали понад 25 млн грн збитків, близько 16 млн грн відшкодовано, якщо враховувати вилучене майно, арештовані кошти на рахунку тощо", - сказав Даценко.

За його словами, із загальної кількості кіберзлочинів левова частка припадає на карткове шахрайство та на фішинг (це спроба отримати вашу особисту інформацію через інтернет шляхом введення в оману - ред.). Що стосується держателів карток, то суми, якими заволодівають шахраї, можуть бути абсолютно різними - від 100 грн до 30 тис. грн.

"У 2018 році до нас повернувся такий вид злочину, як втручання в систему дистанційного банківського обслуговування. По цьому напрямку потерпілими є юридичні особи. Коли кіберзлочинці втручаються в систему обслуговування підприємств чи товариств, то, як правило, такий вид злочину завдає значних збитків підприємствам, тобто йде мова про мільйони гривень", - зауважив Даценко.

Читайте також: Правоохоронці зупинили найбільший майданчик DarkNet з продажу зламаних серверів

Як повідомлялося, за даними НБУ, станом на 1 жовтня 2018 року в Україні кількість платіжних карток в обігу становила 60,6 млн шт., активних платіжних карток - 36,6 млн шт. У розрізі карткових платіжних систем кількість активних карток у платіжній системі MasterCard становила 24,9 млн шт., у Visa – 11,3 млн шт., у НПС "ПРОСТІР" – 0,4 млн шт., інші – 0,008 млн шт. Загальна кількість операцій із використанням платіжних карток за дев’ять місяців 2018 року становила 2,8 млрд шт., а їхній обсяг – понад 2 трлн грн.

Інфографіка: cyberpolice.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-