Українським школярам відкрили доступ до даних із супутників

Українським школярам відкрили доступ до даних із супутників

Укрінформ
Національний центр "Мала академія наук України" отримав статус Академія Copernicus в Україні, який відкриває українським школярам-науковцям доступ до даних спостереження за земною поверхнею 29 європейських супутників.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок, 29 січня, заявив президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

"Я хочу привітати всіх з важливою подією - Національний центр "Мала академія наук України" отримав статус Академія Copernicus. Це надзвичайно почесно, тому що Україна стала однією з перших країн Східної Європи, яка має таку відповідальну можливість бути в епіцентрі світових досліджень", - сказав Довгий.

Він зазначив, що Європейська Комісія ініціювала діяльність мережі Академій Copernicus у всьому світі з метою популяризації програми зі спостереження за земною поверхнею Copernicus та даних дистанційного зондування Землі, отриманих та оброблених у мережах програми.

Академія Copernicus об'єднує провідні європейські університети, дослідницькі установи, бізнес-школи, приватні та некомерційні організацїї в 37 країнах-учасниках програми та за її межами. Її метою є розробка лекцій, тренінгів та навчальних матеріалів, які базуються на використанні даних спостереження за земною поверхнею 29 європейських супутників.

Довгий також представив результати перших орбітальних спостережень учнів НЦ «Мала академія наук», зокрема створення глобальної мапи небезпечних вулканів, виявлення стихійних сміттєзвалищ, причини розмивання київських островів тощо.

Як зазначив перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, приєднання "Малої академії наук України" до мережі Академій Copernicus може стати мотиваційним чинником для глибшого вивчення молоддю фізики, оскільки наразі інтерес до цієї науки не такий високий, як раніше.

"Коли ти даєш новий інструментарій, коли ти робиш так, що це цікаво і захоплююче - це надзвичайно важливо, тому що одними словами не можна змінити ситуацію... Уряд виділяє кошти і на нові лабораторії, щоб це навчання стало новим видом діяльності. Тому це (приєднання "Малої академії наук України" до мережі Академій Copernicus. - Ред.) дуже добре, бо це новий інструментарій", - акцентував Хобзей.

Читайте також: Академія наук підтвердила перспективність Hyperloop в Україні

Програма Copernicus координується Європейською Комісією та Європейським космічним агентством. Ідеї програми імплементують держави-члени Європейського Союзу, Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників, Європейський центр середньострокових прогнозів погоди, агенції ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-