Пораненим українським морякам у РФ не дають ліки — Денісова

Пораненим українським морякам у РФ не дають ліки — Денісова

Укрінформ
Пораненим українським морякам, які були захоплені російськими військовими у районі Керченської протоки, не надають ліків у ізоляторі "Матросская тишина" в РФ з початку 2019 року.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова сказала в вечірньому ефірі телеканалу “Прямий”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На жаль, можу засвідчити, що з нового року жодних ліків нашим пораненим не надають. Хоча вони потребують ще лікування, підтримки, реабілітації, дій від лікарів”, - сказала Денісова.

За її словами, таку інформацію вона отримала від українського консула, який у Москві відвідав у СІЗО поранених українських моряків.

"Є така думка, що готують перевезти до іншого слідчого ізолятора. Це Лефортово, де відбудеться судилище над нашими моряками вже починаючи з 15 січня”, - сказала омбудсмен.

Читайте також: Суд над українськими моряками в РФ розпочнеться не раніше, ніж за рік - адвокат

Денісова зазначила, що нині українська сторона не має жодної довідки про стан здоров’я моряків. “Ми не можемо бути упевненими, що з ними усе добре”, - додала вона.

На думку уповноваженого ВР, поранених моряків варто було б передати на обстеження в іншу державу, оскільки довіряти інформації з РФ не можна.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, і 24 моряків. Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх полонених моряків, після чого їх перевезли в Москву. Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина". Координатор команди адвокатів Микола Полозов повідомив, що всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії про порушення прав затриманих українських моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-