Звільнений український моряк Новічков уже в Україні

Звільнений український моряк Новічков уже в Україні

Фото
Укрінформ
Звільнений український моряк Андрій Новічков повернувся з Ірану до України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час брифінгу в аеропорту «Бориспіль» Новічков повідомив представникам ЗМІ, що почувається добре, та подякував усім, хто допомагав визволити його з полону.

«Дякую президенту за те, що допоміг, хлопцям із зовнішньої розвідки, посольству нашому, МЗС, - все що могли, те робили. Окрема подяка посольству, громадянам, які там (в Ірані – ред..) живуть, народним депутатам, які також допомагали», - сказав Новічков.

Андрія Новічкова зустріли в аэропорту Борисполь. Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

За словами першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Андрія Алєксєєнка, зважаючи на специфіку діяльності цієї структури, деталі обміну українського моряка на іранського шпигуна розкривати в службі не можуть. «Головне для нас - це результат, український громадянин, якому загрожувала смертна кара, повернувся», - зазначив Алєксєєнко. За його словами, президент України Петро Порошенко вже зателефонував бабусі моряка та привітав з поверненням онука.

Керівник секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Людмила Левшун у свою чергу поінформувала, що офіс українського омбудсмена активно долучився до роботи відразу після отримання інформації про затримання українського моряка.

«Коли ми отримали новину у ЗМІ, що Андрій перебуває в іранській тюрмі, ми звернулись до МЗС щодо забезпечення захисту та надання йому правової допомоги. Ми отримали інформацію, що консульська правова допомога забезпечена, і сьогодні ми раді поверненню. Це відбулося завдяки Міністерству закордонних справ, Служби зовнішньої розвідки¸ особистому втручанню і підтримці Президента України та вирішенню цього питання на найвищому рівні», - зазначила Левшун.

Читайте також: Звільнений моряк Новічков повертається з Ірану додому — Клімкін

Як повідомили під час брифінгу, громадянин Ірану, якого своїм указом помилував Президент України в обмін на Андрія Новічкова, сьогодні опівночі повернувся до Ірану.

Відповідаючи на питання журналістів, Новічков сказав, що наразі планує відпочити в родинному колі, згодом – шукатиме роботу за фахом.

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня 2019 року Президент Петро Порошенко повідомив про звільнення українського моряка Новічкова.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним із матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішення.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку Новічкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-