Звільнений моряк Новічков повертається з Ірану додому — Клімкін

Звільнений моряк Новічков повертається з Ірану додому — Клімкін

Укрінформ
Звільнений український моряк Андрій Новічков повертається з Ірану до України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter.

"Різдвяна пора принесла добру звістку 82-річній О.Вірановській: надія і зміст її життя, її онук моряк Андрій Новічков вільний і повертається до України з Ірану. Незабаром вони зможуть обійнятися вдома. Задля цього ми всі працювали майже рік - задля свободи і возз‘єднання родини", - написав Клімкін.

Читайте також: В Одесі привітали звільнення моряка Новічкова та подякували за це Президенту

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня 2019 року Президент Петро Порошенко повідомив про звільнення українського моряка Новічкова.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішення.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку Новічкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-