Цієї зими нам, як нації, вперше повернули те, що належало по праву - Забужко

Цієї зими нам, як нації, вперше повернули те, що належало по праву - Забужко

Укрінформ
Відома українська письменниця Оксана Забужко привітала співвітчизників із надзвичайно важливою подією - отриманням Томосу про автокефалію Православної церкви.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

“Вітаю всіх українців! (Оце так Різдво! Оце поколядували наші в Цареграді, - аж на небі звеселились, і в Києві сонечко, вперше за місяць, виглянуло!”, - зазначила Забужко.

Читайте також: Філарет: Українську церкву визнають патріархатом

На її думку, ця подія (отримання Томосу - ред.) має епохальну вагу не тільки в церковній історії, і навіть не тільки в історії "великої і ще не закінченої" українсько-російської війни, чи історії модерної Європи. Але є й ще один важливий аспект, на який звертаємо незаслужено мало уваги. Після 15 грудня люди несподівано стали згадувати забуті історії своїх предків, потерпілих у 1930-ті за Українську автокефальну церкву.

“Раптом виявилося, що це важливо - оце відтерпле почуття "історичної справедливости": важливо бачити, що вона дійсно є, в реальності, а не на білбордах негідників, яким, на добрий лад, місце у в'язниці. Що Божі млини мелють помалу, зате певно. Що історія має сенс - навіть така жахна й кривава, якою була наша в 20-му ст. Якщо вдуматися, канонічне відновлення своєї Помісної Церкви - це, по суті, перший системний акт Реституції, на який спромоглась Україна після 1991 р.. А тим самим - і перший серйозний крок до реабілітації нашої прибитої-згніченої-споневаженої правової свідомості”, - підкреслила письменниця.

Читайте також: Порошенко привітав українців з Різдвом і народженням незалежної церкви

Забужко наголосила, що там, де ще вчора чинилися масові злочини проти людяності, а після того впродовж трьох поколінь панувала мовчанка, - там правової держави постати не може за визначенням: на іноземні ґранти вона не будується.

“Щоб була правова держава, спочатку в суспільстві має утвердитися правова свідомість - із виразним розумінням, що крадене, на довгу дистанцію, ніколи "не платиться", і його завжди доведеться повертати: навіть якщо крадене - це ціла церква, злодій - ціла імперія, а термін давности - 333 роки. Цієї зими нам, як нації, вперше вернули те, що належало нам по праву. Вдумаймося в ці слова: по праву”, - відзначила вона.

Читайте також: Геращенко: Томос — найсильніший стимул іти далі

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. В неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-