Мовні квоти: радіостанції торік оштрафували на 1,7 мільйона

Мовні квоти: радіостанції торік оштрафували на 1,7 мільйона

Укрінформ
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення упродовж минулого року оштрафувала за невиконання мовних квот 21 радіостанцію на суму понад 1,7 мільйона гривень.

Про це член Нацради Сергій Костинський повідомив на своїй сторінці у Facebook, перераховуючи досягнення у сфері телебачення і радіомовлення у 2018 році.

“Щоб забезпечити виконання закону про мовні квоти, Національній раді довелось оштрафувати 21 радіостанцію на суму більше 1,7 млн грн. В більшості випадків ми штрафували саме за невиконання квоти пісень українською”, - зазначив Костинський.

За його словами, внаслідок впровадження мовних квот на радіо відбувся шалений розвиток української музики. За підсумками двох років дії квот більш ніж половина пісень в ефірі українських радіостанцій звучать саме українською мовою, підкреслив Костинський.

Як повідомлялося, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

Читайте також: Нацрада перевірить 5 телеканалів

Згідно із законом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилася поступово. Так, протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30% і третього – 35%. Водночас ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані плати до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення. Найбільший штраф за два роки було сплачено радіостанцією «Радіо НВ» – 349 тис. 449 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-