"Буковинську хвилю" оштрафували за порушення мовних квот

Укрінформ
Нацрада вирішила оштрафувати чернівецьку радіостанцію «Буковинська хвиля» на майже 5 тисяч гривень у зв’язку з порушенням вимог закону щодо мовних квот на пісні українською мовою.

Таке рішення Нацрада ухвалила на засіданні у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Провівши перевірку мовника, регуляторний орган підтвердив порушення вимог Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо забезпечення частки пісень державною мовою, які мають поширюватись протягом доби.

Так, у ефірі ліцензіата 26 квітня ця частка становила 28,3%. Хоча до 8 листопада законом передбачалася квота на рівні 30%. Колізія головним чином полягала в тому, що у квоту не потрапив діджей-сет тривалістю близько півтори години, до якого входили пісні іноземною мовою. Нацрада визначила, що прозвучали кілька окремих пісень, а тому мовник порушив квоту.

"Я буду підтримувати санкцію про застосування штрафу, але з необхідністю роз'яснення щодо використання діджейських сетів на радіостанціях", - сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

Водночас у поясненні, яке надійшло до Нацради, керівництво ТОВ «Буковинська хвиля» заявило про відсутність порушення, оскільки «прозвучало 296 пісень, з яких 90 - державною мовою, що становить 30,41%». При цьому діджей-сет мовник вважає одним музичним твором. 

Представник ліцензіата, який був присутній на засіданні, попросив внести уточнення в методологічні рекомендації на прикладі "Буковинської хвилі" та не застосовувати поки санкцію. 

Зі свого боку, член Нацради Сергій Костинський уточнив, що будь-який музичний твір тривалістю не менше 90 секунд, відповідно до закону, вважається піснею, а тому регулятор зобов'язаний враховувати цю норму під час моніторингу мовних квот на радіо. 

"Наші методологічні роз'яснення не можуть бути недосконалими, бо формувалися на запит індустрії та за її участю", - наголосив Костинський.

Відтак, Нацрада вирішила застосувати до ліцензіата санкцію – стягнути штраф у розмірі 4 тис. 832,63 грн.

Як повідомляв Укрінформ, позапланову перевірку «Буковинської хвиля» у зв’язку з виявленими ознаками порушення мовних квот регулятор призначив 11 липня 2018 року.

У липні 2017 року Нацрада вже штрафувала «Буковинську хвилю» за порушення мовних квот на 4 тис. 420 грн.

В Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

Читайте також: Нацрада оштрафувала двох провайдерів за ретрансляцію росТБ

Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилася поступово. Так, протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30% і третього – 35%. Водночас ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення. Найбільший штраф за два роки було сплачено радіостанцією «Радіо НВ» – 349 тис. 449, 49 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-