У Варшаві провели віртуальну прогулянку Інститутською часів Євромайдану

У Варшаві провели віртуальну прогулянку Інститутською часів Євромайдану

Фото
Укрінформ
У Варшаві до п’ятої річниці Євромайдану у форматі віртуальної реальності усі бажаючі змогли пройти кількасот метрів вулицею Інститутською 20 лютого 2014 року – у трагічний день розстрілу Євромайдану. 

Презентація проекту Aftermath VR: Euromaidan виробництва New Cave Media відбулася 28 листопада у польській столиці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

“У п’яту річницю Євромайдану ми вирішили представити у Варшаві прем’єру цього фільму”,- повідомила лідерка варшавського Євромайдану Наталія Панченко. 

Посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що український народ переміг на Майдані, але війна, як розпочалася відразу після Майдану, ще триває, і Україна мусить в ній перемогти.

“Ми зараз перебуваємо у моменті, коли треба нагадувати світу, а також й українцям, що російська агресія не завершилася, і потрібно пам’ятати про людей, які віддали своє життя за європейський і демократичний вибір України, яка хоче мати добрі відносини зі своїми сусідами”, - заявив Дещиця. 

Він висловив вдячність за можливість організації показу, під час якого кожен зможе згадати події Євромайдану і подумати, що ще можна зробити, аби перемогти в цій війні. 

Депутат Сейму Марцін Свенціцький підкреслив, що пам’ять про Майдан має бути збережена, оскільки частина цілей, які ставив перед собою Майдан, все ще стоять перед Україною. 

Представники New Cave Media Сергій Полежака і Кирило Жилінський розповіли про технічні аспекти роботи над фільмом. За їх словами, компанія опрацювала тисячі фотографій та відео з вулиці Інститутської і Майдану Незалежності, аби перенести центр Києва у віртуальну реальність. Вони підкреслили, що вперше в історії інтерактивну територію такого розміру перенесено у VR. Йдеться про 200 метрів вулиці Інститутської. 

Як зауважив Жилінський, розробники фільму не відновлювали події того часу, а показали вулицю Інститутську зразка 2017-2018 років, на якій розповіли історію подій 20 лютого 2014 року. 

Після завершення офіційної частини заходу усі бажаючі мали змогу вдягнувши VR шоломи й опинитися на Інститутській та через архівні матеріали, артефакти з Майдану та інтерв'ю з очевидцями дізнатися більше про те, що сталося того “чорного четверга”.

Читайте також: Віртуальний музей борщівської сорочки створили на Тернопільщині

Як повідомлялося, влітку 2017 року Aftermath VR став одним із 11 переможців Journalism 360 Challenge та отримав грант на розробку фільму від Google News Lab, Knight Foundation та Online News Association. 

Прем’єра Aftermath VR: Euromaidan відбулася в липні цього року в Нью-Йорку. Уперше проект було представлено широкому загалу 12 вересня у Києві. 

Як відомо, у найтрагічніший день Євромайдану, 20 лютого 2014 року, коли міліція почала застосовувати проти демонстрантів вогнепальну зброю, загинуло 47 осіб. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-