РФ має застосовувати Женевські конвенції до затриманих українських моряків - Черниш

РФ має застосовувати Женевські конвенції до затриманих українських моряків - Черниш

Укрінформ
До затриманих Росією українських моряків в Азовському морі як до військовополонених мають застосовуватися норми Женевських конвенцій.

Про це заявив глава Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, інформує прес-служба відомства.

"Міністр зазначив, що утримувані Російською Федерацією 24 українських військовослужбовці Військово-морських сил Збройних сил України, з яких 6 – поранені, є військовополоненими, по відношенню до яких РФ зобов’язана дотримуватись норм Женевських конвенцій", - йдеться у повідомленні.

Як наголосили у МінТОТ, Російська Федерація як держава, яка ратифікувала відповідні конвенції, зобов’язана: гідно поводитись з військовополоненими, забезпечити гуманне ставлення та повагу; не застосовувати насилля для одержання інформації від військовополонених; не розділяти та не переміщувати в різні місця утримання військовополонених, які разом проходять військову службу; забезпечити військовополонених продуктами й питною водою, а також необхідним одягом; видавати військовополоненим одяг, білизну та взуття у достатній кількості, з урахуванням погодних умов; видавати військовополоненим їхній формений одяг, якщо він відповідає погодним умовам; не вилучати усі речі та предмети особистого користування, за винятком зброї; безоплатно надавати військовополоненим належну медичну допомогу та ліки; забезпечити гідні умови перебування військовополонених в місцях утримання, зокрема утримання в захищених, сухих, теплих, освітлених приміщеннях, що знаходяться на суходолі.

"Міністр додав, що Україна вимагає від РФ створення, як це передбачено Женевськими конвенціями, Довідкового бюро у справах військовополонених, що має регулярно надавати інформацію про ситуацію з військовополоненими, в тому числі про всі випадки переміщення, звільнення, госпіталізації тощо", - повідомили у міністерстві.

Також у МінТОТ зауважили, що у понеділок 26 листопада у відомстві відбудеться екстрена нарада з міжнародними гуманітарними організаціями для визначення шляхів допомоги українським військовополоненим.

Читайте також: ФСБ затримала у Керченській протоці 24 українських моряків — Москалькова

Як повідомляв Укрінформ, російські спецпризначенці обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як по них був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко 26 листопада підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні з 26 листопада до 25 січня і вніс до Верховної Ради законопроект з пропозицією ухвалити його указ.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламенту cхвалити указ Президента про запровадження воєнного стану в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-