У Києві проходить міжнародний форум до 85-х роковин Голодомору

У Києві проходить міжнародний форум до 85-х роковин Голодомору

Фото
Укрінформ
У Києві до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні проходить Міжнародний форум "Україна пам'ятає, світ визнає".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід відбувається в Українському домі.

Форум відкрив перший віце-прем'єр-міністр України-міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. Він зазначив, що від 7 до 10 мільйонів українців були знищені під час Голодомору, спрямованого проти української нації.

"Давайте замислимося... Декілька цирф: це 28 тисяч осіб щодоби, це 1168 осіб щогодини, це 20 осіб щохвилини...", - сказав він.

У 1932-1933 роках Голодомор знищив таку кількість людей, яка могла би скласти населення цілої країни, такої як Бельгія, населення якої 10 млн, Австрії - населення 8 млн, Данії - населення 5,2 млн. "Нелюдський злочин Голодомору має бути викритий та визнаний геноцидом усупереч спробам Москви приховати його чи заперечити", - наголосив Кубів.

Читайте також: Українська громада в Нью-Йорку вшанувала жертв Голодомору

Водночас віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко зазначив, що Голодомор "це геноцид українського народу, спрямована політична акція, правду про яку світ довідався порівняно недавно". "Проте Україна, незважаючи на всі травми, які нам завдано, стає сильнішою", - наголосив Кириленко.

Як сказав міністр культури Євген Нищук, Голодомор 1933-1932 років "не просто людська жертва, це руйнація українського селянства, української інтелігенції, мозку, ідей, це руйнація мистецької еліти".

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив, що "сьогодні можна з упевненістю сказати: українці знають про Голодомор". "Як показує соціологія, близько 85% українців визнають його геноцидом. Це результат роботи дуже різних людей.... Це спільні зусилля істориків, популяризаторів, громадськості та політиків. Тепер ми маємо об'єднати наші зусилля, аби про Голодомор знав світ. Щоб світ визнавав його геноцидом", - наголосив В'ятрович.

Він розповів, що форум, який починається 22 листопада, має різні складові: науковий симпозіум, на якому плануються виступи 20 іноземних та 32 українських дослідників теми, мистецька акція-реквієм у Національній опері України та меморіальне засідання Верховної Ради України, засідання Міжнародного форуму за участю Президента України Петра Порошенка та глав іноземних держав.

Форум завершиться поминальними заходами біля Меморіалу Голодомору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-