В'ятрович розповів про заходи до 85-ї річниці Голодомору

В'ятрович розповів про заходи до 85-ї річниці Голодомору

Укрінформ
Пам'ять про Голодомор єднає українців у всьому світі і стала вже невід'ємним елементом національної ідентичності. Цьогоріч гасло, під яким проходитимуть меморіальні заходи щодо вшанування пам'яті жертв Голодомору - "Ми пам'ятаємо! Ми сильні!"

Про це голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розповів на прес-конференції в Укрінформі. 

"Ключове гасло (меморіальних заходів - ред.), яке ми використовуємо цьогоріч, звучить "Ми пам'ятаємо! Ми сильні!". Чому саме таке гасло? Пам'ять про Голодомор - це пам'ять, яка єднає українців, які живуть і в нашій державі і за межами країни. Вона стала важливим елементом національної ідентичності,  і, як показують соціологічні дослідження, понад 80% українців визнають Голодомор геноцидом. Відповідно це питання стало одним із тих, яке демонструє чи не найбільший консенсус серед українців щодо інтерпретації тих чи інших подій українського минулого. Але разом з тим пам'ять про Голодомор для нас важлива, і як застереження щодо того, що може статися з народом, який не зумів відстояти свобод", - сказав В'ятрович.

Він наголосив, що пам'ять про жахливі події 30-х років також свідчить про готовність українців захищати свою незалежність, у тому числі зі зброєю в руках. Тому один із візуальних образів цьогорічної інформаційної кампанії - український солдат на тлі Меморіалу пам'яті жертв Голодомору та свіча-куля. Інформаційні матеріали про меморіальні заходи щодо 85 роковин Голодомору в Україні як соціальна реклама за підтримки Мністерства інформаційної політики поширюються по всій країні. 

Також, за словами В'ятровича, з 1 вересня триває Міжнародна акція "Запали свічку пам'яті", яка протягом 85 днів пройде у 85 країнах світу. А з 12 по 23 листопада в Києві щодня проходитиме перформанс "Ті, що блукають" від Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". Так, на маршрутах громадського транспорту в Києві - автобуса №24 та тролейбуса №38, на відрізку зупинок "Площа Слави - Парк Слави - Церква Спаса на Берестові" пройде інформаційно-театралізована кампанія, учасники якої в одязі тих часів нагадуватимуть киянам про жахливі події голоду 30-х, штучно влаштованому радянською владою.

З 4 листопада пам'ятні концерти-реквієми "Праведная душе" проходять у Харкові, Чернігові, Чернівцях, Борисполі. Також у столичній галереї Лавра з 20 листопада по 10 грудня  можна відвідати інтерактивну виставку "Гарет Джонс. Щоденник", присвячену британському журналісту Гарету Джонсу, який одним із перших написав правду про Голодомор в Україні. Крім цього, відбудеться низка наукових конференцій і круглих столів, присвячених питанню дослідження Голодомору, та Міжнародний форум "Україна пам'ятає. Світ визнає", який пройде в Києві в Мистецькому арсеналі, Українському домі та Національній опері з 22 по 24 листопада. У форумі візьмуть участь науковці, як українські, так  і зарубіжні, керівництво держави, глави інших держав.

Читайте також: Ті, що блукають: у транспорті Києва "оживуть" жертви Голодомору

24 листопада з 14:30 по 16 годину в Києві та по містах України відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання і Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Також одночасно в 6 містах - Києві, Львові, Полтаві, Харкові, Чернівцях та Миколаєві - пройде акція Української академії лідерства "Непораховані з 1932 року". В Харкові 24 листопада відбудеться відкриття музею жертв Голодомору та презентація другого тому Національної книги пам'яті жертв Голодомору по Харківській області. В усіх обласних центрах України в цей день також пройде виставка "Україна 1932-1933 років. Геноцид голодом".

Меморіальні заходи продовжаться і після 24 листопада. 25 листопада у Києві в НАУКМА пройде Всеукраїнська культурологічна акція "Правда жива", 16 грудня у Дніпрі, в Дніпровському академічному українському музично-драматичному театрі ім Шевченка пройде вистава "Українські катастрофи XX століття".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-