Ті, що блукають: у транспорті Києва

Ті, що блукають: у транспорті Києва "оживуть" жертви Голодомору

Фото
Укрінформ
Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» спільно з театром-студією «Міф», за підтримки Міністерства культури України та КП «Київпастранс», покажуть перформанс до 85-х роковин Голодомору-геноциду в громадському транспорті Києва за маршрутом №24 та №38.

Про це під час презентації перформансу "Ті, що блукають" поінформувала директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олеся Стасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті, що блукають" - це 5 людей, доль та історій. Це люди, які виринають з мороку історії 1933 року і з’являються у нас у сьогоденні. Вони з’являються у транспорті і розповідають про себе, розповідають як вони були вбиті голодом у 33-му, як вони не могли розповісти про те, що відбувається, тому що були налякані радянською владою. Вони з’являються сьогодні, тому що нагадують про наш борг, що ми повинні про них згадати, пам’ятати, запалити свічку пам’яті. Вони з’являються тому, що не були оспівані, оплакані, про них ніхто не говорив", - розповіла Стасюк.

Презентація перформансу "Ті, що блукають" / Фото Володимира Тарасова Як зазначив міністр культури України Євген Нищук, перформанс "Ті, що блукають" нагадає українцям про обов’язок згадати та вшанувати пам’ять убитих геноцидом 30-х років, яких щонайменше 7 мільйонів.

"24 листопада Україна, світ вшановують 85-ті роковини Голодомору-геноциду в Україні. Я дякую акторам театру-студії "Міф", які відчули біль тих людей, які крізь це пройшли, тих мільйонів, які невинно убієнні, серед яких дуже багато дітей. Це страшний злочин, і нам варто нагадувати про це людям, які в буденності іноді забувають це. Тому дуже важливо, що цей перформанс - це нагадування про найбільший злочин 20 століття і про найбільшу трагедію українського народу", - підкреслив міністр культури.

Задум музейних працівників вдалося втілити завдяки співпраці музею з Київським театром-студією "Міф", акторами якого є студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Читайте також: "Гіркі жнива": Сінгапурцям показали фільм про Голодомор

В основу сценарію лягли свідчення очевидців Голодомору з архіву Меморіалу жертв Голодомору. Зокрема, актори покажуть пасажирам жінку, яка обміняла прикраси зі свого посагу у "Торгсін" на їжу; жінку, яка збожеволіла від того, що поховала 2-х дітей, які померли з голоду; дівчинку-підлітка, яка втратила сім'ю і опинилася в інтернаті, де й врятувалася від голоду; учасницю бригади буксирників - вчительку, з зошитом, яку взяли записувати майно тих, кого обшукували, та відомого британського журналіста Гарета Джонса.

Перформанс "Ті, що блукають" зможуть побачити пасажири, які їхатимуть автобусом №24 і тролейбусом №38 між зупинками Площа Слави - Парк Вічної Слави - Церква Спаса на Берестові, Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" та Церква Спаса на Берестові, Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" - Парк Вічної Слави - Площа Слави. Перформанс показуватимуть протягом двох тижнів у будні, а саме з 12 по 23 листопада з 12 по 13 годину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-