ООН сприятиме переведенню засуджених з ОРДЛО на територію, підконтрольну Україні

ООН сприятиме переведенню засуджених з ОРДЛО на територію, підконтрольну Україні

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликає вжити заходів для поновлення процесу переведення засуджених з ОРДЛО на підконтрольну уряду територію для відбування покарання і готова сприяти цьому.

На цьому наголосила глава місії Фіона Фрейзер на засіданні круглого столу щодо прав в'язнів на території Донбасу, повідомляє Укрінформ.

"Ми закликаємо державні органи України вжити всіх необхідних заходів для того, щоб розпочати чи прискорити переведення засуджених із тих установ на територію, контрольовану урядом України. Ми, зі свого боку, готові зробити все можливе, аби цей процес проходив без перешкод", — наголосила Фрейзер.

За її словами, представники "ЛНР" та "ДНР" говорили про готовність відновити процес переведення ув'язнених.

Як зазначила глава місії, з 2015 року спостерігався "певний прогрес" у питанні переведення затриманих у ОРДЛО, за цей час було переведено близько 200 осіб.

"Останнє переведення відбулося в лютому цього року", — уточнила Фрейзер.

Вона також підкреслила, що питання доступу до місць позбавлення волі на територіях, контрольованих збройними угрупованнями, залишається причиною "для великого занепокоєння" не лише для місії ООН, а й для багатьох міжнародних організацій. "Наше головне завдання — отримати можливість спілкуватись із в'язнями сам на сам для того, щоб чітко з'ясувати питання поводження, режиму і умов тримання", — сказала Фрейзер.

Тимчасом перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила кореспонденту Укрінформу, що міжнародні партнери України повинні займати активнішу позицію в питанні доступу до в'язниць ОРДЛО та на території окупованого Криму.

"Міжнародним партнерам України треба займати більш активну позицію в питаннях в тому числі доступу до в'язниць на окупованих територіях. Як ми чули, міжнародні партнери мали кілька доступів до в'язниць в Донецьку, Луганськ взагалі закритий і Крим лишається закритим. Саме цього вони мають добиватись і це робити", — наголосила вона.

Геращенко нагадала, що офіс Уповноваженого ВР України з прав людини отримав близько тисячі звернень українських в'язнів з ОРДЛО щодо переведення на підконтрольну уряду територію.

Вона також зауважила, що на початок конфлікту у в'язницях на окупованих територіях залишалось понад 16 тисяч засуджених.

"Я погоджуюся з тим,що гуманітарна проблематика потребує гнучкості, тому що за нею стоять проблеми украінців. Саме тому в Мінську ми маємо мандат вести відповідні переговори для того, щоб, в тому числі, забрати ці категорії громадян", — підкреслила політик.

Водночас Геращенко наголосила, що при проведенні переговорів у Мінську, українська сторона "на провокації Кремля" не реагуватиме.

Читайте також: На окупованій території знаходяться 28 із 36 в'язниць Донбасу — правозахисники

Як повідомлялося, коаліція правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі" рекомендує інтенсифікувати перемовини в рамках Мінських домовленостей щодо переведення в'язнів, які відбувають покарання на територіях ОРДЛО, на підконтрольну уряду України територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-