На окупованій території знаходяться 28 із 36 в'язниць Донбасу — правозахисники

На окупованій території знаходяться 28 із 36 в'язниць Донбасу — правозахисники

Укрінформ
Коаліція правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі" радить інтенсифікувати перемовини в рамках Мінських домовленостей щодо переведення в'язнів, які відбувають покарання на територіях ОРДЛО, на підконтрольну уряду України територію.

Про це йдеться у рекомендаціях доповіді «Права позбавлених волі, які утримуються під вартою в ОРДЛО», презентованої на круглому столі щодо прав в'язнів на території Донбасу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Продовжити переведення в'язнів з ОРДЛО на підконтрольну територію, інтенсифікувати для цього перемовини, в тому числі в рамках Мінських домовленостей», — зазначено в рекомендаціях до доповіді.

Окрім того, правозахисники рекомендують врегулювати законодавчо статус осіб, які відбувають покарання на непідконтрольній уряду території Донбасу, та осіб, які були переведені на підконтрольну територію, «ухваливши законопроект № 8560 від 5 липня 2018 року».

У рамках внесення змін до законодавства правозахисники рекомендують встановити терміни підготовки та подання до суду клопотань Мін'юсту для врегулювання статусу зазначених у законопроекті осіб. Також учасники коаліції вважають, що необхідно вдосконалити компенсаційні заходи, пов'язані з врегулюванням статусу осіб, стосовно яких порушено порядок виконання вироку.

Читайте також: Майже 900 в’язнів в ОРДЛО просяться до тюрем на території України

Згідно з текстом доповіді, яка стосується статусу та умов утримання під вартою в'язнів, що залишилися у тюрмах після захоплення окремих регіонів Донбасу членами незаконних збройних формувань, у серпні-грудні 2014 року під контролем НЗС опинилися 14 з 16 установ виконання покарання в Луганській та 14 з 20 таких установ у Донецькій області.

«На 1 листопада 2014 року в УВП та СІЗО Донецької та Луганської областей знаходилося 16,2 тисячі осіб», — наголошується у доповіді.

Як зазначила під час круглого столу представник організації «Донбас SОS» Наталія Мельник, майже 90 відсотків опитаних, які відбувають покарання на тимчасово окупованій території за вироками українських судів, бажають перевестися на підконтрольну уряду України територію для продовження відбування покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-