Декларації СБУшників: Верховний суд підтвердив законність дій НАЗК

Декларації СБУшників: Верховний суд підтвердив законність дій НАЗК

Укрінформ
Верховний суд підвердив, що НАЗК діє на підставі закону та в межах повноважень щодо вирішення ситуації з оприлюдненням декларацій посадовців СБУ та інших осіб, робота яких пов'язана з державною таємницею.

Про це повідомляє НАЗК на офіційному сайті.

"Верховний суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій, якими встановлено, що Національне агентство діє на підставі закону та в межах повноважень щодо вирішення ситуації з оприлюдненням декларацій посадових осіб СБУ та інших осіб, які належать до кадрового складу розвідувальних органів або займають посади, перебування на яких становить державну таємницю", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суди дійшли висновку про відсутність бездіяльності Національного агентства щодо затвердження ним відповідно до вимог статті 52-1 ЗУ "Про запобігання корупції" окремого порядку подання декларацій посадовими особами, які належать до кадрового складу розвідувальних органів або займають посади, перебування на яких становить державну таємницю.

"Відповідний порядок було розроблено Національним агентством ще на початку 2017 року. Однак через законодавчу вимогу щодо обов'язкового його погодження з органами в яких працюють особи, стосовно яких розробляється такий порядок, процедура подання ними декларацій залишається неврегульованою", - додали в Нацагентстві.

У НАЗК нагадали, що раніше голова Національного агентства Олександр Мангул наголошував, що в Україні є 10 силових органів, представники яких "подають декларації в закритий контур, який є в цих органах". НАЗК направило пропозиції щодо затвердження 10 порядків перевірки декларацій, окремо для кожного органу, які враховуватимуть специфіку цих органів.

У НАЗК розраховують на те, що погодження порядків буде пришвидшено і будуть документи, які дозволять розблокувати роботу з перевірки декларації таких осіб.

24 жовтня Верховний Суд відправляв справу щодо засекречення декларацій керівництва Служби безпеки України на новий розгляд, задовольнивши частково скаргу Центру протидії корупції.

Читайте також: ВС завернув на нове коло справу про "секретні" декларації верхівки СБУ

У 2017 році ЦПК подав до суду на СБУ через засекречення інформації з декларацій її співробітників. У січні 2018 Апеляційний адміністративний суд міста Київ закріпив за керівництвом СБУ право не подавати декларації. Представники ЦПК просять відкрити декларації лише керівництва СБУ, імена якого відомі і не вимагають цього від секретних агентів чи людей, які воюють на Сході України.

У ЦПК вважають, що в СБУ незаконно засекретили публічну інформацію щодо керівництва та посадовців СБУ, імена та посади яких добре відомі суспільству та опубліковані в офіційних документах, наприклад, в указах президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-