НСЖУ закликає кандидатів у Президенти гарантувати свободу слова

НСЖУ закликає кандидатів у Президенти гарантувати свободу слова

Укрінформ
Кандидати на посаду Президента України мають публічно підтримати "Декларацію на захист свободи слова".

Про це у Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Напередодні виборів Президента України-2019 Національна спілка журналістів закликає кандидатів взяти на себе добровільні зобов’язання гарантувати свободу слова, її подальше утвердження і розвиток відповідно до світових стандартів", - зазначив він.

"Декларація на захист свободи слова" є документом, напрацьованим головою НСЖУ Сергієм Томіленком у консультаціях з українськими журналістами та експертами Міжнародної федерації журналістів.

Читайте також: НСЖУ нарахувала 143 напади на журналістів з початку 2017-го

Відповідно до декларації, кандидат, у разі обрання Президентом України, має дотримуватися 7 принципів: Перше. Поважати свободу слова і самовираження. Друге. Не вчиняти жодних дій, що незаконно обмежують ці свободи. Публічно засуджувати подібні спроби. Третє. Не перешкоджати журналістській роботі, не чинити тиск на журналістів та ЗМІ. Четверте. Не використовувати силові органи і регуляторів для переслідування журналістів. МВС, ГПУ, СБУ, НАБУ, НАЗК, ДБР, ДФС, Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення та інші державні структури не повинні бути інструментами тиску на редакційну політику медіа та роботу журналістів. Переслідування журналістів за їхні матеріали є неприпустимим. П’яте. Щорічно проводити публічні звіти силовиків про результати розслідувань злочинів проти журналістів та боротьбу із безкарністю. Шосте. З повагою ставитися до роботи журналістів; не ділити їх на "своїх" і "поганих", не чіпляти ярликів і не заохочувати ворожнечу. Сьоме. Поважати існуючі закони у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені з журналістською спільнотою і медіа в ході проведення широких консультацій.

Як відомо, чергові вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Старт виборчої кампанії запланований на 31 грудня 2018 року. З цього дня починається реєстрація потенційних кандидатів у ЦВК і передвиборна агітація, яка завершується опівночі останньої п'ятниці перед голосуванням. До 9 лютого 2019 року буде оголошено остаточний список претендентів на посаду глави держави.

Майбутні вибори президента обійдуться держбюджету 2,4 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-