НСЖУ нарахувала 143 напади на журналістів з початку 2017-го

НСЖУ нарахувала 143 напади на журналістів з початку 2017-го

Укрінформ
В Україні з початку 2017 року сталося 143 напади на журналістів, а до суду скеровано справи лише щодо 14-ти з них.

Про це голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив під час громадських слухань щодо фізичної безпеки журналістів та стану свободи слова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуація з безпекою журналістів є надзвичайною. Це підтверджує індекс небезпеки журналістів України - це щомісячний моніторинг, який проводить наша організація. Ми зафіксували за 9 місяців 64 інциденти фізичної агресії щодо журналістів. Загалом з початку 2017 року нами зафіксовано 143 інциденти застосування сили щодо журналістів. По кожному ми скерували запити до Національної поліції, МВС, ГПУ та СБУ. Отримали інформацію, що зі 143 інцидентів до суду передано 14 ситуацій", - сказав Томіленко.

Він оприлюднив Декларацію на захист свободи слова напередодні президентських виборів 2019 р. У цьому документі НСЖУ закликає всіх кандидатів на посаду глави держави задекларувати та дотримуватися 7 принципів. Зокрема, вони мусять поважати свободу слова, не чинити жодних дій, що незаконно обмежують ці свободи, і публічно засуджувати такі випадки, не перешкоджати роботі ЗМІ та не чинити тиск на них.

Читайте також: Головреда Vogue Ukraine відсторонили після звинувачень у плагіаті

Крім того, кандидати мають пообіцяти не використовувати правоохоронні органи для переслідування журналістів, а керівництво правоохоронних органів - щороку проводити публічні звіти щодо результатів розслідування злочинів проти представників медіа. Кандидати у президенти мають з повагою ставитися до всіх працівників ЗМІ, поважати чинне законодавство у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені з журналістською спільнотою, йдеться у декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-