Супрун сказала, на яких умовах стане донором в Україні

Супрун сказала, на яких умовах стане донором в Україні

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що стане донором кісткового мозку для тяжкохворих пацієнтів, щойно в Україні розпочнуть виконувати операції з трансплантації кісткового мозку від неродинних донорів.

Про це Супрун заявила у вівторок на відкритті сімейної кімнати для батьків, чиї діти перебувають на стаціонарному лікуванні у Охматдиті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли будемо готові робити трансплантації від неродинного донора, буде й готовий реєстр неродинних донорів. Ми будемо заохочувати людей стати донорами. Кожен з нас може стати донором кісткового мозку. Це не потребує якоїсь великої операції, не будуть вилучати органи. Кістковий мозок відновлюється. Я буду перша, яка запишеться на це. Бо вважаю, що це дуже важливо і кожен з нас це може зробити», - наголосила Супрун.

Вона також зазначила, що МОЗ оголосив тендер на закупівлю послуги зі створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації України.

Читайте також: Лікарі порахували, скільки б коштувала трансплантація серця в Україні

«Там буде й реєстр донорів кісткового мозку та інших донорів. Добре, що у світі вже розроблено реєстри на трансплантацію кісткового мозку і є готовий продукт. Ми вже розглядаємо його і, можливо, він буде подаватися на тендер. Але ми мусимо створити свій унікальний продукт, реєстр та систему, бо у нас є інші правила, ніж у інших країнах щодо трансплантації, інший закон. До кінця року вже буде призначено розробника системи», - сказала Супрун.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ через систему РroZorro оголосило закупівлю послуги зі створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації України. Вона міститиме 9 окремих реєстрів потенційних донорів, відповідно до потреб. Реєстр донорів - це комп'ютерна база даних, в якій знаходиться інформація про потенційних донорів і їх HLA-фенотипи. Якщо виникає необхідність у проведенні трансплантації гемопоетичних клітин, то з трансплантаційного центру (клініки, яка проводить трансплантацію) приходить запит із зазначенням HLA-фенотипу пацієнта в організацію, яка відповідає за функціонування реєстру. Використовуючи цю інформацію, в реєстрі проводять пошук донора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-