Лікарі порахували, скільки б коштувала трансплантація серця в Україні

Лікарі порахували, скільки б коштувала трансплантація серця в Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Трансплантація серця в Україні коштувала б до 200 тисяч (близько 7 тисяч доларів), водночас за таку ж операцію наших громадян у Білорусі наша держава платить близько 100 тисяч доларів.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив провідний кардіохірург України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова, академік НАМНУ професор Василь Лазоришинець.

“В Україні закон про трансплантацію приймали понад 20 років тому. З 1 січня 2019 року, за новою редакцією, людина може сама надавати згоду на донорство. Це буде поштовхом для галузі, але потрібна політична воля. Я вірю, що в Україні буде розвинена трансплантологія. Але для цього потрібно багато працювати і МОЗ, і державі у цілому. Від медиків не залежить, чи запрацює реально цей закон. Тут питання у координаційних центрах, якості українських доріг, забезпечення транспортом, зокрема і авіацією. Серце, після того, як його вилучили, зберігається не більше 4-х годин, нирки "живуть" 6-8 годин”, - зазначив Лазоришинець.

За його словами, для розвитку трансплантологічної галузі в Україні не вистачає того, що було зроблено у Білорусі.

Читайте також: У Стамбулі провели перехресну пересадку печінки між українською та турецькою сім’ями

“Наприклад, у Білорусі лікар, якщо він не повідомив у відповідні служби про потенційного донора, притягується до кримінальної відповідальності. У нас не діє закон про трансплантацію. Зараз, щоб виконати трансплантацію серця в Україні, треба підпис (згоду) на вилучення органу усіх здорових членів родини донора. Українські хірурги готові робити такі оперативні втручання. Ще наприкінці 90-х років українські кардіохірурги зробили показово дві пересадки серця на свинях. Можемо робити це давно. Пересадка серця не є найскладнішим видом оперативних втручань. Ми виконуємо понад 20 видів операцій при вроджених вадах серця, що є значно складнішими. Трансплантація - забрати серце і пришити 4 судини і передсердя”, - наголосив Лазоришинець.

Він підкреслив, що в інституті Амосова виконується щороку 5 тисяч операцій на серці, з них 3 тисячі - зі штучним кровообігом.

“Трансплантація серця жодним чином не відрізняється від операцій зі штучним кровообігом. Вже підготовлено дві хірургічні команди для трансплантації серця. Лікарі проходили стажування у Білорусі, Італії, Німеччині. Фактично наш інститут може виконувати близько 400 трансплантацій на рік. Звичайно, при належному забезпеченні. Ми зробили розрахунки - трансплантація у нас коштувала б приблизно 180-200 тисяч гривень. Україна платить Білорусі за одну пересадку серця 100 тисяч доларів. От і рахуйте... (в Америці трансплантація серця - до мільйона доларів, у Європі - 200-250 тисяч євро)”, - сказав Лазоришинець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-