Якої підтримки від ЄС та США очікують українці

Якої підтримки від ЄС та США очікують українці

Опитування
Укрінформ
Майже третина українців вважають, що Європейський Союз міг би більше тиснути на українську владу в питанні реформ, а кожний п'ятий волів би, аби США надали безпекові гарантії Україні.

Такі дані соціологічного опитування щодо кроків, які, на думку українців, могли би здійснити Євросоюз та Сполучені Штати Америки на підтримку України, оприлюднив на брифінгу 24 жовтня перший заступник директора центру «Нова Європа» Сергій Солодкий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Помітна фрагментація очікувань - в середньому, це 15% щодо кожного очікування, але є й певні лідери очікувань. Якщо говорити про допомогу Європейського Союзу для України, лідирує серед очікувань відповідь, що ЄС може більше тиснути на українську владу в питанні реформ - 28% українців обрали такий варіант", - сказав Солодкий.

Він також поінформував, що 16,5% опитаних вважають, що ЄС повинен припинити давати гроші Україні, бо їх розкрадають можновладці. Окрім того, до трійки очікувань майже з таким самим показником (16,3%) увійшла відповідь, що ЄС і уряди держав-членів могли б відкритіше протистояти Росії.

Як зазначив Солодкий, опитування засвідчило, що безпековий характер очікувань українців особливо помітний у відповідях щодо допомоги США - 20,6% опитаних обрали варіант, що США могли б надати безпекові гарантії Україні.

"Тобто кожен п'ятий українець очікує саме на такий вид допомоги від США", - акцентував перший заступник директора центру "Нова Європа".

Він повідомив, що на запитання, чи важливо Україні продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме нашій державі перспективи членства, майже 40% українців сказали "так, бо ці реформи потрібні передусім Україні", а близько 21% опитаних відповіли "так, бо в України немає іншого вибору, як рухатися в напрямі європейської інтеграції".

Читайте також: Клімкін на безпековому форумі у Варшаві нагадав про українських політв’язнів

"Лише 17% сказали, що насправді так звані європейські реформи в Україні не потрібні, а майже 7% вважають, що потрібно розвернутися в напрямку інтеграції в Євроазійський союз з Росією. Тобто ми бачимо доволі мізерний відсоток за розворот у бік Росії", - констатував Солодкий.

Відповіді на запитання Центру "Нова Європа" отримані в рамках опитування, здійсненого Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології з 16 по 28 серпня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-