Грецький експерт нагадав, що РПЦ не просто

Грецький експерт нагадав, що РПЦ не просто "група людей з грошима та владою"

Укрінформ
Після рішення розірвати євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом Російській православній церкві загрожує самоізоляція в православному світі.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу головний редактор грецького сайту, який спеціалізується на церковній тематиці, "Orthodoxia.info" Андреас Лударос.

"Щодо самоізоляції Російської церкви, то це те, що має великі шанси стати реальністю", - сказав він

Експерт нагадав, що самоізоляція РПЦ вже відчувалася під час Всеправославного собору на Криті 2016 року, коли відмову Московського патріархату брати участь в ньому підтримали лише три інші помісні православні церкви (з 14 церков).

За словами Лудароса, православні помісні церкви прийматимуть рішення щодо питання автокефалії Української церкви вже після того, як Вселенським патріархом буде надано Томос. "Православні церкви ще не ухвалювали своїх рішень щодо цього процесу. Вони висловляться з питання вже після того, як остаточне рішення щодо надання Томосу буде прийнято. Лише тоді стане відомо, які церкви підтримають РПЦ. Звичайно, є церкви, які висловили своє занепокоєння – такі, як Антиохійська, Сербська та Польська. Але я пропоную дочекатися моменту, коли буде прийняте остаточне рішення", - зазначив експерт.

На його переконання, тиск Росії не вплине на позицію Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Українській церкві, а єдине що може вплинути – це неспроможність українських кліриків створити єдину помісну Українську православну церкву.

Читайте також: Українське питання: Варфоломій "прекрасно знає" про чорну пропаганду Москви

Грецький експерт також наголосив на тому, що Росія має усвідомити, що РПЦ – не просто "група людей з грошима та владою". "Якби кожного разу хтось, хто відчуває себе сильнішим, ніж інші, намагався захопити лідерство, то Православна церква стала б просто натовпом людей. Лідер Православної церкви має місію, яка є виключно духовною. Він не є "альфа-самцем"... У будь-якому випадку РПЦ не робить собі користі, вказуючи на більшу кількість її пастви, ніж в інших церквах. Росія має глибоку духовну спадщину, яку вона може демонструвати і гордитися нею. Російська церква – це більше, ніж "велика група людей з грошима та владою", і це те, що Росія має спочатку сама усвідомити", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Після цього РПЦ 15 жовтня заявила, що у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві вважає неможливим подальше перебування у спілкуванні євхаристії з ним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-