Більш як половина українців підтримують створення єдиної помісної церкви

Більш як половина українців підтримують створення єдиної помісної церкви

Опитування
Укрінформ
До ідеї створення в Україні єдиної помісної церкви позитивно ставляться понад 54% українців.

Про це свідчать результати опитування соціологічною групою "Рейтинг", що є в розпорядженні Укрінформу.

"Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", 54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення в Україні єдиної помісної церкви. Протилежної думки – 19%, висловлюються байдуже щодо цього – також 19%", - йдеться у повідомленні.

Найвищий рівень підтримки ідеї єдиної помісної церкви на заході (68%) та у центрі (58%). Водночас на півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на сході – 37%.

Високий рівень підтримки ідея помісної церкви має серед найстарших опитаних (61%). Серед молоді таких близько 45%, серед представників середнього віку – 51%.

Читайте також: Митрополит Драбинко назвав єресью мантру про "порятунок тільки в УПЦ МП"

У розрізі конфесій, зазначається у повідомленні, найбільшу підтримку ініціатива щодо автокефалії має серед вірян Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату. Загалом тут рівень підтримки ідеї єдиної помісної церкви становить понад 75%. У середовищі вірян інших конфесій таких близько половини. Серед тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить до жодної конфесії – 43%, невіруючих – 29%. Найбільший спротив ідея помісної церкви має серед вірян Української православної церкви Московського патріархату, понад 50% її парафіян негативно ставляться до цього. Попри це майже третина серед них (28%) прихильно ставляться до автокефалії.

Близько 36% усіх опитаних вважають, що створення єдиної помісної церкви скоріше об’єднає країну, 23% стверджують, що ця ініціатива жодним чином не вплине на консолідацію суспільства. Водночас 24% говорять про можливий розкол. Найбільше про розкол після отримання автокефалії говорять на сході (34%) та серед вірян УПЦ МП (57%). При цьому в інших категоріях (регіональних, вікових, конфесійних) тих, хто вважає, що створення помісної церкви швидше об’єднає країну, більше, ніж їх опонентів.

Опитування було проведено 27 вересня – 4 жовтня 2018 року, опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-