Мінгареллі назвав неприйнятним недофінансування суспільного мовника

Мінгареллі назвав неприйнятним недофінансування суспільного мовника

Укрінформ
Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що фінансування суспільного мовника лише на 50% є неприйнятним.

Про це він заявив під час міжнародної конференції "Незалежний та фінансово-стабільний суспільний мовник - невід'ємна частина демократичного суспільства", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні це є зобов'язання для уряду, для Верховної Ради - забезпечити фінансування, яке передбачене законодавством. Ми знаємо, що суспільне отримує 50% від того, що мало бути у 2018 році, - і це неприйнятно. Скорочення фінансування для суспільного мовника - це неправильно", - заявив Мінгареллі.

Голова представництва ЄС в Україні також додав, що важливо покращувати модель фінансування суспільного мовника законодавчо.

Читайте також: Частоти для місцевого мовлення за три роки отримали 20 областей - Нацрада

Як зазначив голова правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" Зураб Аласанія, цьогоріч впродовж 10 місяців суспільне недофінансоване. "Тільки перший квартал цього року було профінансовано так, як було обіцяно. Решта - не було. 1,5 млрд гривень мало би бути згідно з законом, і тільки на 776 млн було профінансовано 29 мовних каналів", - зазначив Аласанія.

Він також відзвітував про пророблену роботу, проекти, які було запущено, незважаючи на недофінансування. І порівняв НСТУ з машиною, якій доручено проїхати одну тисячу кілометрів за рік, а бензину в неї налито на 500 км. "Фінансування не є самоціллю для нас, і навіть команда сама не є важливою - будь-хто з нас в будь-який момент готовий піти, але ніяка інша команда не проїде без пального тисячу кілометрів", - сказав голова правління НСТУ.

Голова Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяна Лебедєва, своєю чергою, наголосила на трьох ключових чинниках, існування яких забезпечує побудову справжнього суспільного мовника, - це суспільний контент, незалежне від держави фінансування, громадський контроль.

Читайте також: "UA:Перший" продовжує мовлення у прифронтовій зоні - НСТУ

"Чи можлива реалізація ключових умов - справжнього суспільного контенту і громадського контролю за умови недофінансування. Ця умова - найперша і найфундаментальніша, бо для того, щоб Наглядова рада могла запитати команду реформаторів, чи все зроблено у відповідності до концепції, до місії, держава мала б забезпечити незалежне фінансування. Якби фінансування було повним, можна було б абсолютно по-іншому обговорювати і судити про результати команди, яка взялась реформувати... Мають бути об'єктивні підходи до оцінки (роботи команди - ред.), і неможливо бути суддею в запливі в басейні, в який поки що не налили води", - підкреслила вона.

Лебедєва закликала "подумати не про долю команди і ефірів політиків, провладних чи опозиційних, а про долю демократії в Україні, про імідж країни, яка взяла певні зобов'язання і рухається в європейському напрямку".

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запропонувала обговорити, "як зробити так, щоб фінансування суспільного мовника було безсумнівним і було забезпечено повну його редакційну незалежність", а саме що мають робити політики і що має робити суспільний мовник для того, щоб дійти консенсусу заради незалежності суспільного мовника і реформи, яка би мала відбутися в інтересах українців і держави.

Читайте також: У трьох областях України запустять військово-патріотичне радіо

"Ця реформа потрібна передусім українцям, щоб у них було те джерело інформації, в якому б вони не мали сумніву, яке б точно відповідало всім стандартам журналістики, яке би подавало найоперативнішу і найякіснішу інформацію, давало можливість розумітись в базових проблемах розвитку власної держави. Це критична потреба, оскільки залежність ключових телеканалів від олігархів є безсумнівною, вони роблять свої ставки в ході виборчих кампаній, в ході політичних процесів і навіть реформ. Тому такий канал, який би давав розуміння, що реально відбувається, що є пріоритетом, як ці реформи мали би відбуватися в інтересах суспільства і держави, без втручання зацікавлених осіб в форматі власників ЗМІ, є одним із базових пріоритетів, яких потребує суспільство", - наголосила Сюмар.

Міжнародна конференція організована Комітетом з питань свободи та інформаційної політики спільно з проектом офісу Ради Європи "Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-