Фіскальна служба назвала причину черг на кордоні з Польщею

Фіскальна служба назвала причину черг на кордоні з Польщею

Укрінформ
Основною причиною утворення черг на кордоні з Польщею є невиконання угоди між державами "Про систему попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій в пунктах пропуску на кордоні України та Польщі".

Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

"Впродовж 2017-2018 років стан справ у пунктах пропуску на кордоні з країнами Європейської спільноти значно погіршився... Основною причиною утворення черг є невиконання умов угоди між контрольними органами України та Республіки Польща "Про систему попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуації в пунктах пропуску на кордоні України та Польщі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українські перевізники та експортери очікують в черзі на виїзд з України від однієї до трьох діб і зазнають значних збитків.

Крім того, у ДФС повідомляють, що у 2008 – 2013 роках пункти пропуску на кордоні з Польщею здійснювали щоденні щозмінні (за 12 годин) норми пропуску вантажних транспортних засобів по кожному пункту пропуску в одну сторону таким чином: "Ягодин-Дорохуськ" - 600 автопоїздів; "Краківець - Корчова" - 400 автопоїздів; "Рава Руська – Хребенне" - 150 автопоїздів.

ДФС повідомляє, що зазначені показники пропуску і відображені в угоді. Однак ці показники дотримувались включно до 2013 року, а в деякі відрізки часу навіть перевищувались.

"Протягом 2017 – 2018 рр. ці пункти пропуску суттєво скоротили норми пропуску - до 200, 120, 90 вантажних транспортних засобів відповідно у напрямку виїзду з України. Це призвело до унеможливлення безперешкодного перетину митного кордону", - зазначається у повідомленні.

Враховуючи ситуацію з очікуванням в чергах транспортних засобів, на кордоні з країнами Європейського Союзу, зокрема Польщею, ДФС України неодноразово піднімала зазначене питання під час проведення двосторонніх зустрічей з польською стороною.

"На жаль, досягнути позитивних результатів не вдалось. Наразі, за даними станом на 9 годину 3 жовтня, у пункті пропуску "Ягодин-Дорохуськ" на виїзд з України перебувало 320 вантажних транспортних засобів, "Краківець - Корчова" - 260, "Рава Руська – Хребенне" - 120. Кількість пропущених автомобілів склала 405, 230 та 281 відповідно", - зауважує ДФС.

Читайте також: Молдова зацікавлена у розширенні спільного з Україною контролю на кордоні - глава МЗС

З метою мінімізації негативних наслідків ситуації, що склалась з очікуванням в чергах вантажних транспортних засобів, ДФС вжиті такі заходи: проводиться щоденний моніторинг черг вантажних транспортних засобів по усій ділянці західного кордону; митницям ДФС надано доручення щодо проведення зустрічей з представниками контролюючих органів суміжних країн; ініційовано проведення зустрічі з керівництвом Адміністрації Державної прикордонної служби України; із зазначеного питання проінформовано Кабінет міністрів України.

ДФС також направила звернення в Міністерство закордонних справ України з пропозицією підключення до вирішення питання черг в пунктах пропуску відповідних консульських установ у Польщі, Угорщині, Словаччині.

ДФС звертається до громадян, які планують поїздки через кордон, та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності врахувати цю інформацію та стежити за станом накопичення транспортних засобів перед пунктами пропуску на веб-порталі ДФС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-