Українці переймаються екологічними проблемами не менше за європейців

Українці переймаються екологічними проблемами не менше за європейців

Опитування
Укрінформ
Для 93% українців охорона довкілля є важливою проблемою, а 87% вважають, що можуть особисто відігравати роль у захисті навколишнього середовища.

Такі результати соціологічного дослідження оприлюднила на брифінгу голова правління ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Наталія Андрусевич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ці високі відсотки є співмірними із даними Європейського Союзу. Якщо у нас це 93%, то в ЄС це 94%. Тобто, ми перебуваємо в єдиному ціннісному просторі з екологічних питань із громадянами ЄС”, - сказала фахівець.

На думку Андрусевич, добрим знаком є вже те, що українці починають сортувати сміття, думати про ощадливе ставлення до ресурсів, нехай навіть з позиції економії коштів. “Це дуже добре. Для того щоб змінити свідомість громадян на ціннісному рівні, дуже багато часу потрібно, це не один і не десять років. Залишилося нам свої звички змінити, а це вже питання уряду, парламенту, громадських організацій та самих громадян”, - переконана вона.

Як зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, для нього стало несподіванкою те, що дані по Україні збігаються з відповідними середньостатистичними показниками у країнах ЄС.

“А отже, ментальні зрушення у свідомості громадян протягом останніх років на користь цінностей Європейського Союзу таки відбуваються. Рухаємося у правильному напрямку”, - наголосив міністр.

Проте він вважає цей результат проміжним. Україна переживає процес трансформації. Про це свідчать інші цифри: 36% громадян вважають, що розв'язанням екологічних питань має опікуватися центральна влада, 19% вважають, що це відповідальність ЄС, а 38% впевнені, що ці проблеми мають вирішувати органи місцевого самоврядування.

Читайте також: Чому досі мільйони кубометрів українського сміття гниють на сміттєзвалищах?

“Тобто, люди починають розуміти, що прибирання сміттєзвалища в їхньому місті чи селі не може залежати виключно від урядовця з Києва. Як і не може приїхати європеєць і прибирати те, що кожен з них насмітив біля свого парку чи річки. Водночас, я так само розумію, що більшість із нас поки що замало робить для збереження довкілля у повсякденному житті. Все ще зберігається прірва між екологічними цінностями, деклараціями про наміри та щоденними діями для убезпечення довкілля”, - підкреслив міністр.

Аналітичний документ підготовлено в межах проекту “Екологічно свідомий громадянин – запорука успішного виконання Угоди про асоціацію” за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” в рамках проекту “Громадська синергія” під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-