Два патріархи закликають вирішити “церковні непорозуміння” в Україні

Два патріархи закликають вирішити “церковні непорозуміння” в Україні

Укрінформ
Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ та митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава звернулися із закликом до “всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із наданням автокефалії Українській церкві, зробити усе можливе для уникнення конфлікту”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

“Ми, глави двох помісних церков, які зустрілися на польській землі, усвідомлюючи відповідальність за життя святого православ’я в сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед лицем випробувань, які переживає сьогодні православ’я в Україні, в дусі братньої любові закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із отриманням автокефалії Українською церквою, зробити все можливе для залагодження конфлікту через це питання та встановлення церковного ладу на українській землі. Звершуючи Божественну літургію у свято Різдва Пресвятої Діви Марії, ми молимося про єдність і мир українського народу. Разом із тим ми надсилаємо наші братні вітання главам помісних православних церков і всій повноті святого православ’я”, - йдеться в зверненні, текст якого опублікувало грецьке агентство церковних новин romfea.gr.

Яким саме чином має, на думку двох глав церков, бути залагоджений український церковний конфлікт, у документі не конкретизовано.

Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ відомий своєю прихильністю до Росії і Російської православної церкви, він носій низки російських державних і церковних нагород. Під час нещодавніх урочистостей у Кремлі з нагоди 1030-річчя хрещення України-Русі він, за повідомленнями російських ЗМІ, заявив, звертаючись до присутніх: “Ми молимося, щоб мир прийшов до українського народу, тому що ви єдиний народ, вийшли з єдиної купелі”.

Читайте також: Філарет пояснив, чому Вселенський патріархат згадав про анафему Мазепі

Польська автокефальна православна церква, за інформацією від представників її духовенства, у ставленні до ситуації навколо України дотримується радше нейтральної й вичікувальної позиції. Серед діячів цієї церкви, наближених до митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави, ідеї автокефалії для української церкви не відкидають, але при цьому твердять, що з точки зору ПАПЦ поки що нема підстав говорити про офіційне надання статусу автокефалії православній церкві в Україні.

17 вересня президент України Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату заявив, що Україна вийшла на фінішну пряму в питанні отримання автокефалії православної церкви.

Минулого тижня в Російській православній церкві (РПЦ) заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію.

Фото: romfea.gr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-