Супрун закликає хоч на день відмовитися від автівки

Супрун закликає хоч на день відмовитися від автівки

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала відмовитися від поїздки на власному авто і запропонувала вирушити на велопрогулянку або ж скористатись громадським транспортом.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook

"Сьогодні Світовий день без автомобілів. Чудова нагода хоча б раз на рік приєднатись до глобального руху та залишити сьогодні свій автомобіль на паркуванні, а за можливості робити це частіше. Адже щоразу, заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміни клімату!" - зазначила Супрун.

Вона нагадала, що майже чверть всіх енергетичних ресурсів світу використовуються на транспорт. З цієї частки 80% (!) припадає на автомобілі. Експерти прогнозують, що до 2040 року в світі буде близько 2 мільярдів автомобілів, разом з цим зростатиме й небезпека для нашої планети.

Урядовець наголосила, що необхідно розуміти наскільки це важливо для нашого здоров‘я та довкілля, та час від часу поступатися своїм комфортом заради збереження ресурсів планети. "Якщо ж немає можливості не користуватись автомобілем сьогодні – запропонуйте своїм знайомим чи друзям проїхатись разом, сплануйте спільну подорож, щоби не користуватись кількома автомобілями", - додала Супрун.

Як повідомляв Укрінформ, 22 вересня в багатьох містах світу проводиться Всесвітній день без автомобіля.

Мета Дня – показати, які альтернативи є в автомобіля, і як чудово виглядатимуть наші міста без засилля машин, адже місто – це передусім середовище існування людей.

Читайте також: Супрун розповіла, що робити, аби мозок був здоровим

Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від машин. У 1997 році першу загальнонаціональну "безавтомобільну" акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. Тоді в заходах брали участь декілька десятків міст. До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді. З 2002 року під егідою Єврокомісії щороку з 16 по 22 вересня проходить Європейський тиждень мобільності. Кульмінацією цього тижня є "День без автомобіля". Разом з тим, у багатьох мегаполісах світу проводяться своєрідні велодемонстрації. Перша така велодемонстрація була організована у 1992 році велосипедистами Сан-Франциско (США). Тоді у ній взяли участь лише 48 чоловік. Утім, з кожним роком кількість учасників і місць проведення пробігів швидко зростала. За приблизними оцінками, в акції "День без автомобіля" щороку беруть участь понад 100 мільйонів людей у 50 країнах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-