Супрун розповіла, що робити, аби мозок був здоровим

Супрун розповіла, що робити, аби мозок був здоровим

Відео
Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як запобігти хворобі Альцгеймера.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Чи заходили ви коли-небудь в кімнату, а потім зупинялись там на кілька секунд, бо забули, що вам потрібно? Або ж просто залишали ключі не на звичному місці і довго не могли пригадати, де вони лежать? Така рутинна забудькуватість є цілком природною. Втім, що старше ми стаємо, тим більш вірогідно, що це може бути небезпечним симптомом, який свідчить про появу деменції", - пише Супрун.

Вона пояснює, що деменція – це порушення когнітивних функцій, яке провокує деградацію пам’яті, мислення, здатності спілкуватись та виконувати повсякденні завдання. За даними організації Alzheimer Disease International, близько 10 мільйонів нових випадків трапляється щорічно.

Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою причиною деменції та спричиняє 60-80% випадків цього синдрому. Симптоми зазвичай починають проявлятись у людей після 60 років, водночас хвороба здатна вражати і людей в молодому віці.

"У Світовий день боротьби з хворобою Альцгеймера вирішили нагадати про головне – основні способи запобігти хворобі. Адже деяким факторам, що її спричиняють, можна ефективно протидіяти", - зазначає урядовець.

Якомога більше рухайтесь.

Дослідження показали, регулярні тренування сприяють покращенню когнітивних функцій людей, у яких були порушення пам‘яті. Коли люди ходять, бігають чи танцюють, в мозку виділяється фактор росту, що сприяє виживанню нейронів і встановленню між ними зв’язків. Це підтримує пам’ять і дозволяє вчитись новому.

Харчуйтесь повноцінно.

Фізична активність разом із збалансованим харчуванням– надійний захист від серцево-судинних захворювань, які науковці також відносять до факторів ризику, що спричиняють хворобу Альцгеймера. Здоровий раціон має включати фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи та насіння, а також рослинні олії, рибу (оселедець, скумбрія), птицю та молочні продукти. А ось червоне м’ясо варто обмежити. Такий раціон підтримує серцево-судинну систему, а крім того – знижує ризик деяких видів раку і когнітивних розладів, та уповільнює прогрес деменції.

Читайте також: Як не отруїтися грибами: у Супрун радять правило “однієї доби”

Не припиняйте тренувати мозок. 

Регулярна розумова діяльність допомагає зміцнити нейронні мережі та сповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Читання, гра на музичному інструменті, настільні ігри чи вивчення мов – найбільш ефективно дозволяють підтримувати когнітивні навички.

Спілкуйтесь та підтримуйте соціальні контакти.

Постійне спілкування – це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам’яті, а це покращує когнітивні функції та зміцнює нейронні мережі.

"Тому спілкуйтесь з близькими якомога більше, пригайдуте різні історії, обговорюйте новини чи книжки! Здавалось би це звичні речі, втім саме вони можуть бути настільки ж важливими та корисними, як фізична активність і здорова дієта", - радить Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-