До роковин Голодомору відкрили виставку-дослідження репресованих науковців

До роковин Голодомору відкрили виставку-дослідження репресованих науковців

Фото
Укрінформ
Виставка до 85-х роковин Голодомору в Україні, що відкрилась у Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" у Києві, спростовує занижені цифри кількості жертв цієї трагедії.

Про це заявила генеральний директор музею Олеся Стасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кілька років поспіль ми бачимо намагання окремих науковців поставити крапку у питанні, а скільки ж було убито в роки Голодомору. Причому цю крапку хочуть поставити біля втрат у кількості 3,9 мільйона", - сказала Стасюк.

Водночас вона зауважила, що активно почали досліджувати втрати від голоду в Україні російські демографи після того, як вийшла резолюція ООН у 2003 році з оцінкою втрат у 7 - 10 млн.

"Чи не збігаються ці російські оцінки з тими, які намагаються нам на сьогодні зафіксувати назавжди, в той час коли дослідження лише повинні розпочатись?" - заявила Стасюк.

Керівник музею наголосила, що виставка покаже різні підходи та різні оцінки втрат від Голодомору починаючи з 1933 і по 2018 роки.

"На ній - висновки статистиків, висновки і прогнози демографів, істориків, краєзнавців, іноземних дипломатів, журналістів, людей правди та самих організаторів Голодомору", - уточнила Стасюк.

Читайте також: У Казахстані й Узбекистані вшанували пам'ять жертв Голодомору

Співголова громадського комітету з ушанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні Іван Васюник зауважив, що останнім часом сформувалася група науковців, яка "оголосила себе єдиним претендентом на правду про Голодомор", особливо у питанні щодо кількості жертв.

"Вони оголошують істориків, тих, хто досліджував Голодомор впродовж десятків років, такими, що політизують тему Голодомору... У нас з'явилася цифра 3,9 млн. І вона представниками цієї наукової групи вважається остаточною. І як це не парадоксально, вона збігається з кінцевими цифрами дослідників так званого всеросійського голоду з боку російських вчених. Там цифра коливається від 2,5 до 3,5 млн", - зазначив Васюник.

У Києві відкрилася виставка до роковин Голодомору/ Фото Володимира Тарасова

За його словами, таким чином свідомо проти України та її історичної пам'яті ведеться та ж сама гібридна війна.

Васюник вважає нинішню виставку дуже об'єктивною. "Там цифри менше 7 мільйонів немає, чи це донесення дипломатів іноземних країн своїм урядам, чи це дослідження статистиків, демографів тих часів, зокрема Михайла Птухи, Олександра Асадкіна, Арсенія Хоменка. Два останніх були репресовані і розстріляні тільки за те, що вони порахували і оголосили цифри. І ці цифри були навколо 7 млн осіб", - наголосив він.

Міністр культури Євген Нищук, своєю чергою, зазначив, що "надто тривалий час найбільша трагедія ХХ століття - голодомор-геноцид в Україні - була під грифом "заборонено", щоб зараз дозволити ставити крапку у визначенні кількості (жертв)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-