У Казахстані й Узбекистані вшанували пам'ять жертв Голодомору

У Казахстані й Узбекистані вшанували пам'ять жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
Казахстан і Узбекистан приєдналися до міжнародної акції "Запали свічку пам’яті", присвяченої 85-тим роковинам Голодомору в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на Фейсбук-сторінки українських дипустанов у Ташкенті та Астані.

Так, 10 вересня в Українській греко-католицькій церкві Св. Йосифа в Астані за участю закордонних українців відбувся молебень за загиблими під час Голодомору. Поминальне богослужіння відправив отець Андрій. У своїй промові він наголосив, що це богослужіння є проявом солідарності з українцями всього світу в молитовному спомині мільйонів жертв Голодомору. 

Читайте також: "Свічку пам'яті" вже запалили у країнах Закавказзя, на сході Африки та Зеленому континенті

Також учасники акції поклали квіти до пам'ятника загиблим під час Голодомору, який знаходиться на розі проспектів Республіки та Абая.

Крім цього, в Культурно-інформаційному центрі Посольства України в РК відбувся перегляд документального фільму про Голодомор 1932-1933 років. Під час показу український посол Д.Кулеба закликав Казахстан "вжити кроків на взаємне визнання Голодомору в Україні й Великого голоду в Казахстані геноцидом українського та казахського народів".

Водночас, у сусідній країні Узбекистані також пройшли поминальні заходи, присвячені вшануванню пам'яті жертв геноциду українського народу 1932-33 років.

Під час заходу пролунали імена 85 дітей із Житомирської області на знак пам'яті та попередження наступним поколінням про недопустимість повторення страшного злочину радянської влади. 

Читайте також: Книгу про Голодомор за спогадами українських бразильців презентували у штаті Парана

Згадати невинно "вбитих" голодом до Посольства України прийшли представники дипломатичного корпусу, члени української та кримськотатарської громади.

Нагадаємо, з 1 вересня, за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору, Україна і світ розпочали вшановувати загиблих під час геноциду 1932-1933 років українців. До акції вже долучилися Туреччина, Йорданія, Ірак, КНР, Білорусь, Азербайджан, Вірменія, Мозамбік а Австралія.

За перебігом акції впродовж 85 днів можна стежити на веб-сторінці "85-ті роковини Голодомору", розробленій Українським інститутом національної пам'яті. Там на інтерактивній мапі світу будуть марковані свічками-позначками міста, де відбулися міжнародні вшанування пам’яті жертв геноциду.

Фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-