"Свічку пам'яті" вже запалили у країнах Закавказзя, на сході Африки та Зеленому континенті

Фото
Укрінформ
З 7 по 9 вересня Вірменія, Мозамбік, Австралія та Азербайджан по черзі приєдналися до акції "Запали свічку пам'яті", аби вшанувати загиблих під час Голодомору 1930-х років.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, 7 вересня, у п'ятницю, Федерація українців Вірменії “Україна” провела жалобну акцію, присвячену вшануванню пам’яті мільйонів загиблих під час Голодомору.

Також цього дня зовсім нечисельна українська громада Мозамбіку звернулася до влади країни проживання із закликом щодо підтримки та визнання найбільшої української трагедії ХХ сторіччя.

"Ми мріємо про той час, коли Республіканська Асамблея (парламент країни) визнає Голодомор геноцидом українського народу та злочином проти людства", - наголосили українці.

Крім цього, під час 20-го З`їзду вчителів Української центральної шкільної ради Австралії, який відбувся 8 вересня у Мельбурні, її учасники запалили "свічку пам’яті" за жертвами Голодомору в Україні.

Водночас, голова Міжнародного координаційного комітету Голодомору СКУ Стефан Романів представив деталі та мету міжнародної програми та закликав нащадків свідків Голодомору в Австраліі приєднатися до участі в міжнародній акції. А вчителі вирішили й надалі включати та поширювати навчання про Голодомор у шкільних програмах.

У свою чергу, 9 вересня в центрі Баку біля пам’ятника Т.Г.Шевченку українські дипломати та представники діаспорських організацій провели захід у зв’язку із 85-ми роковинами Голодомору.

"Наслідки цієї злочинної діяльності ми відчуваємо і зараз, оскільки об’єктивна інформація про кількість загиблих від Голодомору, завдяки наполегливій праці українських і зарубіжних науковців щороку зростає. Кожен рік ми відкриваємо для себе нові факти трагедії, яку пережила Україна, - сказав посол України в Азербайджані О.Міщенко.

Також очільник дипломатичного відомства наголосив, що моральним обов’язком кожного українця є "вшанувати пам'ять мільйонів загиблих під час Голодомору і довести правду про геноцид проти українського народу до світової спільноти". 

Як повідомляв Укрінформ, з 1 вересня, за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору, Україна і світ розпочали вшановувати загиблих під час геноциду 1932-1933 років українців. До акції вже долучилися Туреччина, Йорданія, Ірак, КНР.

За перебігом акції впродовж 85 днів можна стежити на веб-сторінці "85-ті роковини Голодомору", розробленій Українським інститутом національної пам'яті. Там на інтерактивній мапі світу будуть марковані свічками-позначками міста, де відбулися міжнародні вшанування пам’яті жертв геноциду.

Фото: фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-