Томос для України: спецслужби РФ готують провокації у Стамбулі

Томос для України: спецслужби РФ готують провокації у Стамбулі

Укрінформ
Російські спецслужби готують провокації у Стамбулі під час візиту туди делегації РПЦ з метою скомпрометувати Україну і зірвати надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Про повідомив координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат України Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Facebook.

"За інформацією групи ІС, в ракурсі візиту делегації РПЦ (на чолі з патріархом Кирилом або митрополитом Іларіоном, як раніше повідомлялося, на даний момент питання ще вирішується) на Фанар 31 серпня для зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм з питання недопущення надання Томосу про автокефалію УППЦ, російськими спецслужбами (ФСБ РФ і СЗР РФ) проводяться провокації на території України для формування вигідного Москві інформаційного порядку напередодні вищевказаного візиту, а також плануються деструктивні заходи безпосередньо в самому Стамбулі", - написав Тимчук.

Читайте також: Архімандрит РПЦ розповів, коли Україні можуть надати Томос

За його даними, ФСБ Росії сформувала кілька груп "українських паломників", які повинні прибути до Стамбула і під координацією вже резидентури СЗР РФ в Туреччині провести провокації щодо делегації РПЦ під час її прибуття і перебування на Фанарі, в тому числі силового характеру, під виглядом "патріотично і радикально налаштованих громадян України з відповідною атрибутикою".

Тимчук повідомляє, що згідно з планом російських спецслужб, після затримання "українських патріотів і радикалів" місцевими правоохоронними органами вони повинні будуть озвучити, зокрема і на камеру, що "прибули до Туреччини і здійснили провокації за завданням українських спецслужб, а саме питання координувався безпосередньо з АП України".

Тимчук підкреслив, що метою такого комплексу заходів є спроба дискредитувати українську владу перед Вселенським патріархом і світовим співтовариством, в тому числі і перед іншими Помісними церквами, а також сформувати додаткову інформаційну картинку і посилити позиції делегації РПЦ перед зустріччю в контексті того, що "українська влада і радикали мало того що вже переслідують і залякують представників Московського патріархату на території України, так вже цинічно дозволяють собі такі ж дії і в Святая Святих" (мається на увазі в Константинополі - ред.).

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня 2018 року заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

Читайте також: Москва на межі істерики через можливе надання Томосу Україні - Тимчук

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Згодом Порошенко заявив, що Вселенський патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

У липні Вселенський патріарх Варфоломій оприлюднив звернення, в якому заявив, що кінцевою метою Константинопольської православної церкви є надання українській церкві автокефалії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-